Hlavní obsah

Kauza H-System: soud řeší nájmy

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okresní soud pro Prahu-západ v pondělí začal řešit spor mezi konkurzním správcem zkrachovalé firmy H-System Josefem Monsportem a bytovým družstvem Svatopluk o zaplacení nájemného za nemovitosti v Horoměřicích u Prahy, které spadají do konkurzní podstaty H-Systemu.

Foto: Petr Horník, Právo

Soud mezi bytovým družstvem Svatopluk a konkurzním správcem zkrachovalého H-Systemu Josefem Monsportem. Na snímku (zleva) právní zástupce družstva, předseda družstva Svatopluk Martin Junek.

Článek

Advokát Monsport požaduje v žalobě po bytovém družstvu dohromady 22 milionů korun. Soud v pondělí zahájil první část sporu, která se týká nájemného za pozemky pod řadovými domy a přilehlými zahradami ve výši jednoho milionu korun. Začátek soudního sporu ale byl spíše formální, protože soudce oběma stranám navrhl, jestli nechtějí jednat o smíru, a následně věc odložil.

Monsportova právní zástupkyně to odmítla se zdůvodněním, že bytové družstvo mělo dost času, aby navrhlo smírné řešení už dřív a případně se také s konkurzním správcem setkalo, což se nestalo. Družstvo naopak tvrdí, že o setkání se zástupci věřitelského výboru žádalo víckrát. Soud tak byl následně odročen.

Foto: Petr Horník, Právo

Soud mezi bytovým družstvem Svatopluk a konkurzním správcem zkrachovalého H-Systemu Josefem Monsportem. Na snímku předseda družstva Svatopluk Martin Junek.

„Soudce se vyslovil, že se spíše přiklání na stranu žalobce. Uložil nám, abychom podložili své tvrzení ještě dalšími důkazy, a to samozřejmě uděláme,“ řekl po jednání soudu novinářům předseda Svatopluku Martin Junek.

Klienti H-Systemu za areál v Rabyni peníze nedostanou

Krimi

Družstvo by prý smírčí jednání preferovalo, i když s placením nájmu nesouhlasí. V případě pozemků je to kvůli tomu, že zahrady, za které mají platit nájemné, lidé nepoužívají.

Nájemné za tři roky

„Stojíme o to, abychom se domluvili,“ zdůraznil v pondělí Junek. Žaloba na bytové družstvo má ještě druhou část, která se týká placení nájemného v samotných domech, a soud ji bude řešit v srpnu. V té se hraje o zbývajících 21 milionů korun. V součtu jde o nájemné za roky 2016, 2017 a 2018. Sumy za předcházející roky jsou už promlčené.

Klienti H-Systemu mají po­dle loňského verdiktu Ústavního soudu domy vyklidit. Nemovitosti v minulém týdnu začali oceňovat znalci, kteří při prohlídkách zjišťují skutečný stav bytů. Ten chtějí zohlednit při určování ceny, za kterou je budou moci současní obyvatelé nebo další zájemci koupit. První byty by se mohly začít prodávat ještě letos.

Byty po H-Systemu v Horoměřicích se začnou prodávat koncem jara

Domácí

Společnost H-System uzavřela po založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu celkem o miliardu korun.

Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal dvanáct let ve vězení. Situace členů Svatopluku je specifická tím, že si byty na vlastní náklady dostavěli, ovšem bez souhlasu konkurzního soudu a navzdory upozorněním, že jim nemovitosti nepatří. A teď o ně mohou přijít nebo je musejí od konkurzního správce koupit znovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám