Hlavní obsah

Karlovarští operátoři na dálku zachraňovali tonoucího muže v Norsku

Operátoři linky 112 a také zdravotničtí záchranáři z linky 155 z Karlových Varů dokázali na dálku pomoci muži, který v norském městě Rörvik spadl z lodi do moře.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Operátoři z Karlovarského kraje museli v neděli v poledne řešit ojedinělý případ. Na tísňovou linku 112 zavolala žena s tím, že se její přítel v Norsku nachází ve svízelné situaci. Podle telefonátu došlo k pádu jeho kamaráda z lodě do moře. Tonoucí muž se nemohl dostat zpátky na loď a potřeboval naléhavě poskytnout pomoc.

Na norské tísňové lince údajně nikdo neuměl s lidmi z lodi komunikovat v angličtině ani v němčině, a proto se obrátili na české operátory. Ti ihned zjistili stav topícího se muže a místo události. Následně se propojili s Velvyslanectvím České republiky v Oslu, předali jim veškeré dostupné informace a požádali je o spolupráci. Mezitím se muži podařilo s pomocí rybářů kamaráda vytáhnout a dostat zpět na loď.

Jeho stav se však začal prudce zhoršovat kvůli podchlazení. K mezinárodnímu hovoru tak byla přizvána i karlovarská záchranná služba, kdy operátorka linky 155 na dálku muži poradila další postup, jak kamaráda ošetřit. Pracovníci velvyslanectví se pak již o muže postarali a poskytli mu další potřebnou pomoc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám