Hlavní obsah

Karlovarská policie vyšetřuje tři úmrtí, hledá souvislost s prací záchranářů

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Policie vyšetřuje tři podezřelá úmrtí z konce září, která mohou souviset s prací rychlé záchranné služby. Ředitel záchranky Ivo Tukinský ovšem jakákoliv pochybení zásadně odmítá. Za záchrankou stojí i její zřizovatel Karlovarský kraj, jehož radní vyhodnotili přepisy dialogů dispečinku s volajícími o pomoc.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Jiného názoru je ale karlovarský krajský policejní ředitel Oldřich Tomášek, který označil v dopise adresovaném krajským radním práci záchranky za nedobrou.

„Policie řešila na území Karlových Varů a blízkého okolí několik případů, které mě v tomto názoru utvrzují,“ píše Tomášek v dopise, ve kterém popisuje tři podezřelá úmrtí. To první se týká 57leté ženy z Nejdku. Podle Tomáška volaly nezletilé vnučky ke své babičce záchranku ve 14.40 hodin.

„Přestože byl hovor uskutečněn, nikdo na místo nevyjel a reagováno bylo až po dalších pětadvaceti minutách na opakované volání. Po příjezdu na místo sestra konstatovala smrt,“ popisuje Tomášek.

Můj závěr, který jsem předal kraji, je ten, že se nic nestalo.
ředitel záchranky Ivo Tukinský

Další popisovaný případ je z Ostrova, kam podle Tomáška rychlá záchranná služba vůbec nepřijela. „Volající se od operátorky dozvěděla, že rychlou záchrannou službu nepošle, ale že na místo přijede lékař z pohotovosti,“ konstatoval Tomášek. Podle něj ale tato lékařka přijela z Karlových Varů až téměř po hodině od prvního telefonátu na záchranku. Třetí případ se týkal úmrtí osoby v sanitním voze.

„Policistům, kteří do sídla záchranky přijeli, ředitel Tukinský oznámil, že pracovníci záchranky jsou zaneprázdněni, a požadoval po policii, aby o úmrtí pacientky informovala pozůstalé. Z etických důvodů to policisté splnili,“ uvedl Tomášek.

Tukinský: postupovalo se dle regulí

Tukinský ani v jednom případu nevidí žádné pochybení. „Můj závěr, který jsem předal kraji, je ten, že se nic nestalo. Postupovali jsme totiž přísně podle regulí, které máme předepsané,“ uvedl Tukinský.

„Nechali jsme si vytáhnout doslovné přepisy všech rozhovorů dispečinku, které jsme srovnali s odbornou literaturou předepisující jasně postupy dispečinku,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Václav Larva (ČSSD). „Z této analýzy vyplynulo, že nedošlo k zásadním pochybením,“ dodal krajský radní.

Podle něj přišlo na kraj v poslední době několik oznámení, že záchranka nepřijela včas a péče nebyla taková, jaká být měla. „Tyto případy ale nebyly ani předmětem trestního oznámení,“ dodal Larva. Vedení kraje ani na základě oznámení, ani dopisu Tomáška nebude vyvozovat žádná nápravná opatření. „V těchto vypjatých chvílích mohly mít na jednání dispečerky vliv emoce. Postupy ale odpovídaly předpisům,“ komentoval přepisy dialogů Larva.

Policie všechny tři případy i nadále vyšetřuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám