Hlavní obsah

Kamioňák nesledoval provoz a narazil do autobusu. Za smrt cestující dostal podmínku

Právo, Petr Kozelka
Brno

Podmíněný trest a zákaz řízení za usmrcení z nedbalosti potvrdil ve středu brněnský krajský soud padesátiletému řidiči kamionu Janu Nevřivému. Ten se předloni v září na výpadovce z Brna nedokázal vyhnout odstavenému autobusu a narazil do jeho zadní části. V autobusu zemřela jedna cestující. Soudci nepřistoupili na názor státního zastupitelství, že za nehodu by se měl zpovídat i řidič autobusu.

Řidič kamionu u soudu litoval nehody, při které zemřela cestující autobusuVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Ke kolizi došlo 19. září 2019 ve Vídeňské ulici v Brně ve směru na Mikulov. Řidič autobusu na frekventované tříproudé silnici zastavil v pravém pruhu údajně kvůli náhlé zdravotní indispozici. Za ním jedoucí kamion se mu stačil ještě vyhnout, další řidič plně naložené nákladní soupravy už ale nedokázal zareagovat dostatečně rychle a narazil do zadní části autobusu. Následky střetu nepřežila jedna z cestujících.

Za srážku autobusu s náklaďákem, kterou nepřežila cestující, mohou podle policie oba řidiči

Krimi

Brněnský městský soud řidiče kamionu Nevřivého potrestal dvěma roky vězení s podmíněným odkladem na 2,5 roku, k tomu mu ještě přidal zákaz řízení na tři roky.

Zastal se ho paradoxně i žalobce

Nevřivý se proti trestu odvolal a za pravdu mu dával i státní zástupce, podle kterého měl totiž svůj díl odpovědnosti před soudem nést i řidič autobusu. Jeho možné pochybení ale skončilo jen u přestupkové komise.

„Případ by se měl vrátit před prvoinstanční soud, podle našeho názoru jde o dělenou vinu,“ tvrdil před odvolacím senátem státní zástupce.

„Snažil jsem se tomu zabránit, mrzí mě to. Omlouvám se pozůstalým za to, co se stalo. Udělal jsem maximum, snad jsem mohl mít před autem přede mnou větší mezeru, myslel jsem, že to zvládnu vyřešit,“ hájil se Nevřivý.

Vraždou na faře v Chudobíně se musí znovu zabývat krajský soud

Krimi

Senát odvolacího brněnského krajského soudu v čele s Hanou Kleinovou ale neměl pro názor obžaloby ani obhajoby pochopení. „Vina obžalovaného byla jednoznačně prokázána. Dostatečně se nevěnoval řízení a sledování provozu. Jel po tříproudové komunikaci s plně naloženou soupravou, u níž možná dopravní nehoda vždy hrozí fatálními následky, jak se tomu stalo i v tomto případě,“ upozornila Kleinová.

„Řidič autobusu neměl možnost zastavit v odstavném pruhu, protože tam žádný není. Měl pro zastavení zdravotní důvody, toto jeho tvrzení nebylo vyvráceno. Řidič, obzvláště profesionální, musí být stále ve střehu. A podíl obžalovaného na nehodě je zásadní. Neměli jsme žádný důvod jeho trest rušit,“ dodala soudkyně.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Řidič kamionu Jan Nevřivý celé události litoval, prý se snažil ze všech sil tragédii zabránit.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Náraz do zadní části autobusu nepřežila jedna z cestujících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám