Hlavní obsah

Kamery zachytily sebevraha několik hodin před upálením

PRAHA

Devatenáctiletý student Zdeněk Adamec z Humpolce, který se ve čtvrtek ráno dobrovolně stal hořící lidskou pochodní, si podle záznamů průmyslových kamer místo před Národním muzeem na pražském Václavském náměstí procházel již předchozí večer.

Foto: Milan Turek

Polské turistické regiony nabízejí nové atraktivity, z nichž málo známý je Dinopark ve Szklarske Porebě

Článek

"Videozáznamy jsou kvalitní. Velmi pečlivě je studujeme i proto, že zesnulý student v dopise Akce Pochodeň 2003 mimo jiné uvádí, že jej jakási teroristická organizace využila a že má pocit, že byl něčím ovládán," řekl policista z vyšetřovacího týmu.

Za předčasné označil otázky, požil-li Adamec před svým sebeupálením utišující léky či drogy. "Na to odpoví až soudní pitva," dodal.

Otec obviňuje policii

Zdrcený otec mladého sebevraha obvinil přes tisk policii, že může za smrt jeho syna. Pelhřimovští policisté však vylučují, že by na jeho činu měli jakoukoli vinu."Může za to policie. Pořád na něj naléhali, aby řekl spoustu informací, ale on byl velmi plaché a zranitelné povahy. Je hrozné, že se policie chovala takto sobecky. Podle právníků mu hrozilo pouze půl roku a mohl mít pokoj," citoval deník Vysočina otce.

"Policisté nebudou nařčení otce nijak řešit, protože chápou, v jaké psychické situaci se po smrti jediného syna nalézá," řekl ředitel pelhřimovské policie Jiří Košler.

Rodičům zprávu o smrti syna sdělil vedoucí policie v Humpolci ve čtvrtek před polednem. Matku odvezla z oddělení záchranná služba.

Kriminalista: naléhaní nebylo třeba

Mladý sebevrah byl od února obviněn z trestného činu podněcování k útoku na veřejná zařízení. Na internetu totiž vytvořil stránky, na kterých si tzv. darkeři, kteří přerušují dodávky elektřiny úmyslnými zkraty vysokého napětí, vyměňovali zkušenosti.

Vyšetřovatel podle Košlera mluvil s Adamcem celkem asi hodinu. Mladík nic nezapíral a k činu se přiznal. Potřebné informace měl podle kriminalisty vyšetřovatel k dispozici z internetu a žádné naléhání nebylo potřeba. Mladík s vyšetřovatelem bez problémů spolupracoval.

Lidé uctili jeho památku

Na místě tragédie před Národním muzeem na pražském Václavském náměstí, kde se mladík polil benzínem a zapálil, se během dneška dál kupily květiny i vzkazy, které mají vyjádřit úctu mladému sebevrahovi i vyburcovat společnost. "Květiny raději než na Hrad nesu sem. Snažím se, Zdeňku, Tvůj zoufalý čin pochopit. Třeba jsi nám tím chtěl opravdu něco říci. Třeba Ti alespoň někteří z nás porozumíme, další snad později, někteří však nikdy!" píše se na jednom z nich.

Nechybí ani část textu Krylovy písně Demokracie. Lidé také zapalovali svíčky, v pátek odpoledne jich tam bylo asi šedesát. Nedaleko od nich někdo napsal: "Člověk má hořet láskou, ne plamenem smrti. Prosíme, ať už to nikdo nikdy neudělá!"

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé nosí květiny pro upáleného sebevraha

Na místě zoufalého činu Zdeňka Adamce z Humpolce, který se upálil ve čtvrtek ráno na pražském Václavském náměstí, se před polednem objevila první kytička....

Výběr článků

Načítám