Hlavní obsah

Jsou drzí a policie se nebojí, říká o gangu zlodějů starosta Jesenice. Lidé zřizují i domobranu

Právo, Novinky, Pavla Franzkiová, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Pocity strachu, zoufalství a beznaděje zažívají již několik měsíců obyvatelé ve vesnicích na jih od Prahy. Klidný život tam narušuje gang zlodějů, který vykrádá rodinné domy, a zatím se ho nedaří chytit. Podle starosty Jesenice Pavla Smutného jsou zloději drzí a policistů se nebojí.

Podezřelí z vloupání do domů u PrahyVideo: Novinky

 
Článek

Při činu si podle informací, které se podařilo deníku Právo zjistit, počínají pachatelé velmi opatrně a berou jen drobné předměty, jež se vejdou do batohu, kapes či menší tašky. Zároveň se zaměřují na domy v blízkosti lesa.

Policie už zřídila speciální tým, který se případy zabývá. Jeho součástí je i pracoviště odboru analýz, kde policisté důkladně zkoumají každý případ a hledají mezi nimi souvislosti a podobnosti. K případu ale zatím moc informací poskytovat nechtějí. Různí se i počty vykradených domů. Podle nejhorších scénářů by mělo jít až o šest desítek domů v celé oblasti Prahy-východ.

Policie se starosty místních obcí naplánovala na pondělí setkání, po kterém by měla být informována veřejnost o aktuálním stavu.

„U nás v Jesenici proběhne v pondělí ve 13 hodin jednání starostů postižených obcí za účasti Policie ČR. Předpokládám, že budeme seznámeni s opatřeními, která policie provádí,“ řekl Novinkám starosta Jesenice u Prahy Pavel Smutný.

Banda zlodějů vykrádá domy u Prahy, vypátrat ji má zvláštní tým

Krimi

Zároveň ale dodal, že zatím nemá informace o tom, že by policie byla blíže vyřešení případu. „Spíš jsou informace takové, že zloději se de facto policie moc nebojí a nijak je neodradí. V takovémto rozsahu a s takovouto drzostí se údajně policie ještě nesetkala,“ dodal Smutný.

Dopis prezidentu Švejdarovi

Do celé věci se během posledních týdnů zapojili i sami obyvatelé konkrétních obcí. Občané jak v Jesenici, tak v Novém Habří ve Velkých Popovicích zaslali výzvu o rychlé řešení dokonce i policejnímu prezidentovi Janu Švejdarovi.

V jednom dopise z konce prosince žádají o urgentní řešení bezpečnostní situace ve městě. „Již více než měsíc dochází na území našeho města k vloupáním do rodinných domů v místních částech Osnice a Horní Jirčany, a to ve velmi vysoké intenzitě. Bohužel přímo na Štědrý den byly vyloupeny další tři rodinné domy v Horních Jirčanech a o den později byl zjištěn vyloupený další rodinný dům v téže oblasti,“ stojí v textu.

Na odpověď zatím čekají. „Oficiální dopověď jsme zatím neobdrželi, ale očekáváme, že v termínu do třiceti dnů ji obdržíme. Policejní prezident sám řekl, že případu dává nejvyšší důležitost,“ řekl Novinkám další z autorů dopisu, tentokrát z Nového Habří, Richard Unruh. Zároveň upozornil na to, že v celé oblasti je dlouhodobě podstav policistů a Policie ČR by měla alespoň na čas hlídky posílit.

Vlastní domobrany

V Osnici, která spadá pod Jesenici, najali dále bezpečnostní firmu a stejně jako v Novém Habří založili i vlastní domobranu. Právě díky ní se podle jednoho z místních a místostarosty Jesenice u Prahy Martina Kuruce podařilo jednu krádež zmařit.

„Placená security jsou dva lidé, kteří od setmění do pozdějšího večera jezdí ulicemi. A co se týká nás, tak se dali chlapi dohromady, zapojili jsme i více kamer, termokamer, fotopastí atd. Zatím od té doby nebyl žádný úspěšný pokus. Byl jeden neúspěšný, kdy se díky termokamerám podařilo zloděje vyplašit,“ řekl Novinkám Kuruc.

Lidé si pomáhají

Do Osnice se zloději vracejí už od konce listopadu a na svém kontě mají několik neúspěšných, ale bohužel i úspěšných vloupání. „Je to hodně nepříjemné. Člověk se vůbec necítí bezpečně. Lidé se snaží navzájem si pomáhat, informují se, hlídají si domy a podobně,“ řekla místostarostka Jesenice Iva Řehulková, která sama v Osnici žije.

Zloděj v Ostravě bral všechno možné: oblečení, kola i golfové hole

Krimi

Pachatelé řádí většinou v okamžiku, kdy se setmí, i když majitelé opustí dům pouze na krátkou chvíli. „Jedna rodina odjela na nákup. Pryč byli asi hodinu, a když se vrátili, zjistili, že se k nim někdo pokusil vloupat,“ kroutí hlavou místostarostka.

Vyšetřují od září

Podle tiskového mluvčího policie Zdeňka Chalupy policisté od září evidují v Osnici devět případů, které by mohl mít zlodějský gang na svědomí. Klidné spaní ale nemají ani ve Velkých Popovicích nebo v Mukařově. „Situaci sledujeme a komunikujeme s policií a dalšími obcemi. Občany se snažíme hlavně informovat,“ řekla starostka Velkých Popovic Václava Zímová.

Starosta Mukařova Rudolf Semanský (STAN) se chce sérií vloupání a bezpečnostní situací v obci zabývat na lednovém zasedání zastupitelstva. „Informace jsou zatím neoficiální, ale k několika vloupáním už tu došlo. Zvážíme naše možnosti a uvidíme, co dál,“ konstatoval Semanský.

Reklama

Výběr článků

Načítám