Hlavní obsah

Vraždy a únosy bohatých Čechů v zahraničí: Soud začne rozplétat případ Švábova gangu

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Proces se zločineckým gangem únosců, vyděračů a ve dvou případech dokonce i vrahů bohatých podnikatelů začíná už v úterý. V jeho čele podle obžaloby stál někdejší filmový producent a švagr herce Martina Dejdara Michael Šváb (46). Jemu a dalším čtyřem z celkem sedmi obžalovaných přitom hrozí až doživotí.

Foto: Policie České republiky

Podle policie boss gangu Michael Šváb

Článek

Pokud by pražský městský soud skutečně tento nejpřísnější trest vynesl minimálně u tří z nich, šlo by o nejvíce uložených doživotí v jednom procesu najednou v novodobé české historii.

Pět obžalovaných je stíháno pro trestný čin vraždy ve třetím (nejpřísnějším) odstavci, kde jim hrozí výjimečný trest dvacet až třicet let anebo i doživotí.
mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci

Dosud totiž od sametové revoluce padly v rámci jedné kauzy maximálně dva doživotní tresty, a to například v případě vražedného páru manželů Stodolových a také nedávno v hlavní části metanolové kauzy, tam navíc dosud nepravomocně.

„Pět obžalovaných je stíháno pro trestný čin vraždy ve třetím (nejpřísnějším) odstavci, kde jim hrozí výjimečný trest dvacet až třicet let anebo i doživotí,“ potvrdila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

Ubitý v poušti

Šváb a jeho komplici mají podle žalobce na svědomí celkem šest různých skutků z let 2011 až 2013, které Právo v minulých týdnech popsalo v podrobných příbězích. Dvakrát přitom gang při únosu a vydírání milionářů sáhl k tomu nejhoršímu: poškozené podnikatele zavraždil. Prvního členové ubili v poušti ve Spojených arabských Emirátech, druhého zastřelili zákeřně zezadu na rakousko-italských hranicích.

V dalším případě se muž unesený ve španělské Valencii nakonec vyplatil, za záchranu vlastního života dal skoro čtyřicet miliónů korun. Jindy členové skupiny údajně přepadli jednoho sběratele umění přímo u něj doma a po mučení mu uloupili údajný obraz Renoira a kresby Picassa za prý až 415 miliónů korun, jenže nic z toho se dodnes nenašlo, takže jejich pravost je sporná.

Jednou se zase Šváb podle státního zástupce rozhodl vylákat do zahraničí a oloupit známého českého pokerového hráče Martina Staszka. Ten mu ale na vymyšlený příběh neskočil a nikam nejel. Jiný podnikatel se i s rodinou za Švábem alias Robertem Kelnerem, jak si údajný šéf gangu říkal, přece jen vydal do francouzské Nice, ale naštěstí pro něj se už nepotkali.

Gang totiž právě tehdy v osudných březnových dnech loňského roku řešil únos, vydírání a nakonec i vraždu jiného milionáře - Petra Vlacha z Prahy.

Právě jeho případ nakonec dovedl policisty z protimafiánského útvaru (ÚOOZ) na stopu celé skupiny a jen pár dnů po Vlachově smrti skončili Šváb a spol na přelomu března a dubna 2013 za mřížemi, kde sedí ve vazbě dodnes.

Šlachta: byli bezohlední

„Šlo o velmi závažnou věc, kdy si pachatelé vybírali bezúhonné a skutečně poctivé podnikatele, které unášeli, vydírali a bezohledně likvidovali. Nešlo o žádné vyřizování účtů,“ podotkl k tomu šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

Teď tedy všichni zasednou na lavici obžalovaných. „V prvním týdnu bude hlavní líčení probíhat v jednací síni č.1 na Vrchním soudě v Praze (největší v republice, pozn. redakce). Je to čistě z organizačních důvodů: je tam sedm obžalovaných, kteří by případně mohli být vyslýcháni odděleně a pro eskortu bude jednodušší a rychlejší je převádět přímo z blízké pankrácké vazební věznice,“ řekla Právu Puci.

Doplnila, že během prvních čtyř dnů tohoto velkého procesu má soud naplánovány právě pouze výslechy všech sedmi obžalovaných. Poškození a svědkové už pak budou před senátem vedeným soudcem Tomášem Durdíkem vypovídat v domovské budově městského soudu ve Spálené ulici v centru Prahy. Žádná mimořádná bezpečnostní opatření ale soud nechystá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám