Hlavní obsah

Jonák z Discolandu opouští po 16 letech Valdice, za vraždu manželky si odseděl celý trest

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejšího spolumajitele pražského nočního klubu Discoland Sylvie, 58letého Ivana Jonáka, čekají už jen poslední týdny za mřížemi. Brány valdické věznice opustí po šestnácti letech, dva roky z celkem 18letého trestu si předtím odseděl ve vazbě.

Článek

Ačkoli žádal o podmíněné propuštění po uplynutí dvou třetin trestu, osmnáct let, včetně dvouleté vazby za objednání vraždy své manželky, si tak nakonec odsedí beze zbytku.

„Trest mu končí 28. dubna. V tento den ho vězeňská služba propustí,“ sdělila Právu Markéta Puci, mluvčí Městského soudu v Praze, který Jonáka za mříže před lety poslal.

„Nevím striktně hodinu, ale trest se vypočítává přesně na osmnáct let od okamžiku, kdy byl zadržen,“ uvedl Jonákův obhájce Jan Červenka. „On byl z vazby propuštěn na den přesně po dvou letech a znovu zadržen byl také ve výroční den. Proto u něj ta léta sedí přesně,“ podotkl právník.

Byl údajně obětí spiknutí  

Jonák si odseděl dva roky ve vazbě hned po skutku z dubna 1994. Tehdy nájemný vrah zastřelil jeho ženu Ludwiku před stánkem se zeleninou v Praze. Od roku 1996 do roku 1998 byl na svobodě, pak ale následovalo další zadržení a v roce 2000 byl Městským soudem v Praze definitivně odsouzen na osmnáct let, verdikt potvrdil i Vrchní soud v Praze.

Nárok na žádost o podmínečné propuštění Jonákovi vznikl před šesti lety po odpykání dvou třetin uloženého trestu. Kromě této žádosti požadoval Jonák přes právníky v roce 2009 i nový proces. Jeho žádosti ale zůstaly bez odezvy. Samotný Jonák se k činu nikdy nepřiznal, označuje se za oběť spiknutí.

Zastánce má i ve své dceři Sylvii Jonákové, která na internetových stránkách vytrvale přesvědčuje veřejnost, že její otec je nevinen. „Zakládal si v té době rodinu. Nás miloval, tak proč by nám bral maminku? Vím to a doufám, že si to jednou budete myslet i vy, kteří v to nevěříte,“ píše hned na úvodní stránce Jonákova dcera.

Samotný Jonák v roce 1994 čelil dvěma pokusům o vraždu, když mu nejprve někdo nastražil bombu pod auto a později byl postřelen do obličeje. Případy zůstaly neobjasněny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám