Hlavní obsah

Jičínská nemocnice zaplatí za smrt rodičky 850 tisíc korun

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Královéhradecký krajský soud přiřkl ve čtvrtek 300 tisíc korun pro každého z rodičů a 250 tisíc pro sestru šestatřicetileté rodičky, která zemřela v červnu 2011 poté, co byla kvůli špatnému zdravotnímu stavu převezena z oblastní nemocnice v Jičíně do zařízení v Hradci Králové.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Všichni tři se domáhali nemajetkového odškodnění za zásah do rodinného života způsobený špatnou péčí lékařů v jičínské nemocnici. Původně pozůstalí požadovali po 760 tisících pro matku s otcem a 575 tisíc korun pro sestru zemřelé. Rozsudek je zatím nepravomocný.

Komplikace u poškozené nastaly poté, co porodila zdravého syna. „Během noci na 9. června 2011 se její zdravotní stav zhoršoval, situace vygradovala kolem 4. hodiny ranní, kdy byl indikován operační zákrok. Ten ale přišel pozdě. Zbytečný odklad v délce tří hodin v podstatě znamenal 60procentní pokles šancí na přežití pacientky,“ uvedl právní zástupce žalobců Tomáš Klinecký.

Sanitka převezla pacientku do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, ale ta tam na následky rozsáhlého vnitřního krvácení zemřela. Žaloba tvrdí, že lékaři neprovedli vyšetření, které by odhalilo pravou příčinu krvácení.

Rozhodnutí soudu předcházelo vypracování tří znaleckých posudků. Zatímco první dva se v závěrech rozcházely, závěry revizního posudku se přiklonily na stranu žaloby.

„Nemůžeme stoprocentně říci, že by došlo k záchraně nemocné, ale máme za to, že kdyby se provedla revize nebo bylo provedeno vyšetření CT, které by zjistilo diagnózu, tak by se podstatným způsobem zvýšily šance ženy na přežití,“ vypověděl ve čtvrtek autor revizního posudku Dušan Klose s tím, že po zhoršení stavu pacientky byly kontroly krevního tlaku laxní a nebyly provedeny některé metody, například měření hladiny laktátu.

Vzácné onemocnění

„Ač samotné léčení po dlouhou dobu probíhalo bez problémů, zejména léčba související s porodem, poté došlo k situaci, v níž už postup lékařů vykazoval nedostatky,“ uvedl soudce Jan Fifka.

Současně upozornil, že z revizního posudku nevyplynula přímá souvislost mezi pochybením lékařů a smrtí poškozené. „Primární příčinou smrti bylo vzácné onemocnění v kombinaci s vrozenou vadou. Lékaři ho těžko mohli ovlivnit ani ho nezpůsobili,“ pokračoval soudce.

Podle revizního znalce nemocnice pacientku léčila pro podezření na protržení sleziny, přitom šlo o prasknutí tepny a krvácení do retroperitonea (břišní dutina), což je poměrně raritní a neočekávaná diagnóza.

„Šlo o aneurisma ledvinové tepny na základě vrozené vady. Jedná se o tak vzácný stav, že ani v literatuře nelze dohledat vyjádření šance přežití,“ upozornila právní zástupkyně nemocnice.

Dalšího odškodnění by se rodina poškozené mohla domoci u souběžně vedeného civilního řízení u Okresního soudu v Jičíně, v němž se rodiče a sestra domáhají náhrady za škody způsobené smrtí osoby blízké.

Hodnotil kontroverzní znalec

Ve věci bylo podáno také trestní oznámení na neznámého pachatele, policie ho však na základě posudku znalce Radka Matlacha odložila. Přitom posudek i rozhodující revizní posudek následně posoudil chování lékařů v neprospěch nemocnice.

Právní zástupce žalobců Tomáš Klinecký proto ve čtvrtek poukázal na diskusi týkající se kvality posudků tohoto znalce i v dalších kauzách. Na rozdíl od obhajoby i revizního posudku se například vyslovil pro vinu zdravotní sestry Věry Marešové z rumburské nemocnice, obžalované z vražd šesti pacientů. Soud však jeho závěry odmítl a ženu obžaloby zprostil. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám