Hlavní obsah

Je to policejní šikana, kritizuje senátor Palas zásah v penziónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kriminalisté z protikorupční policie v úterý zasahovali v penziónu rodiny senátora Jaroslava Palase v Ludvíkově na Bruntálsku. Právu to potvrdil samotný senátor s tím, že dům patří jeho manželce. Tvrdí, že neví, co policisté hledali a chce se proti zásahu bránit právně.

Foto: Profimedia.cz

Penzión Jaroslava Palase v Ludvíkově na Bruntálsku. Archivní snímek

Článek

Že v Ludvíkově probíhala policejní akce, potvrdil Právu mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej. „Policisté prováděli úkony trestního řízení v obci Ludvíkov,“ uvedl. Další informace k zásahu si podle jeho slov vyhradilo Okresní státní zastupitelství v Bruntálu. Jeho reakci se Právu nepodařilo získat.

Senátor Palas, zvolený za ČSSD, zásah potvrdil a uvedl, že u něho byl.

„Byl jsem po celou dobu s nimi, přišli v poledne a odešli ve čtyři, v půl páté,“ uvedl s tím, že celou věc pokládá za absurdní. „Prošli se po domě, nevím ani, co hledali. Rozhodnutí bruntálského soudu k této exkurzi do našeho domu je nekonkrétní, budeme se bránit právní cestou,“ sdělil Palas.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hejtman Jaroslav Palas

Palas pokládá úterní postup policie za protizákonný, „protože před cestou do objektu nebyl proveden předběžný výslech tak, jako to ukládá zákon,“ vysvětlil. Senátor dále řekl, že na závěr prohlídky sepsali kriminalisté protokol, v němž uvedli, že nic nenašli. „Evidentně se chtěli k nám jen podívat,“ míní Palas, kterého událost rozhořčila.

„Tato šikana a skandalizace mé rodiny trvá už dva roky. Před měsícem jsme podali stížnost proti dvouletému šetření, dosud jsme ale neobdrželi žádnou odpověď,“ poukázal. Upozornil zároveň, že proti němu, ani nikomu z jeho blízkých, není v současné době vedeno žádné trestní řízení.

Penzión za „20 miliónů”

Penzión se dostal do médií už v minulosti. Objevily se spekulace o tom, z čeho rodina Jaroslava Palase stavbu financovala. Odborníci její hodnotu odhadli na nejméně 20 miliónů korun.

Palas si na ni údajně nemohl vydělat a původ peněz neupřesnil. Později uvedl, že staví z úspor s manželkou, která se živí jako zubařka a „vydělává nadstandardně“.

Palas byl zvolen do Senátu v roce 2000 za ČSSD, ze které později vystoupil. Mandát mu končí v říjnu 2016. Dříve byl postupně poslancem, ministrem zemědělství a moravskoslezským hejtmanem. Působil i v dozorčí radě Českých drah, odkud ho řídící výbor odvolal kvůli případnému střetu zájmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám