Hlavní obsah

Je to neomluvitelné, řekl soudce a potrestal agresivního řidiče

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

Šest měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky vyměřil ve středu klatovský okresní soud Bronislavu Horňákovi za fyzický útok na řidiče na Klatovsku. Třiačtyřicetiletý Slovák podle rozsudku předloni v prosinci při vyhrocené dopravní situaci neudržel nervy na uzdě a napadl řidiče malého náklaďáku, kterého nejprve vytáhl ven z kabiny a pak mu zlomil prst.

BEZ KOMENTÁŘE: Bronislav Horňák u soudu Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Obžalovaného jsem uznal vinným z trestných činů výtržnictví a ublížení na zdraví,“ uvedl soudce Jan Kasal s tím, že verdikt není pravomocný. Soud v případu rozhodoval již podruhé. Po listopadovém rozsudku případ vrátil k novému projednání krajský soud.

Incident se odehrál u Janovic nad Úhlavou. Předcházela mu situace, kdy od čerpací stanice pomalu vyjíždělo nákladní vozidlo, přičemž dva projíždějící automobily kvůli tomu musely přibrzdit. Za volantem jednoho z nich seděl právě Horňák. Ten poté donutil řidiče náklaďáku Pavla Bureše zastavit tak, že jej předjel a začal před ním prudce brzdit.

Nevydýchal pomalého řidiče, vytáhl ho z auta a zmlátil. Dostal podmínku

Krimi

„Poté jej za oděv vytáhl z kabiny vozidla a opakovaně udeřil pěstí. Tvrdil přitom, že je policista,“ řekl soudce. V pokračování útoku zabránil Horňákovi spolujezdec napadeného. Bureš tehdy skončil v nemocnici se zlomeným malíčkem a modřinami.

„Chování obžalovaného považuji za vysoce společensky škodlivé a nelze jej tolerovat. Nemůže ho vyvinit ani to, že poškozený mohl spáchat nějaký dopravní přestupek, což v tomto případě nebylo ani prokázáno. Je neomluvitelné, aby řidič bral tímto způsobem spravedlnost do svých rukou,“ upozornil Kasal s tím, že jedinou polehčující okolností pro obžalovaného byla jeho dosavadní trestní bezúhonnost. V kartě řidiče má ale několik záznamů o dopravních přestupcích.

Kdo byl napaden?

Horňák se u soudu hájil tím, že to byl naopak on, kdo byl fyzicky napaden. „Jel jsem se synem na lékařskou pohotovost, protože mu něco spadlo do oka. Řidič náklaďáku nezastavil v křižovatce na stopce, nebýt intenzivního brzdění, tak to do něj napálíme. Ohrozil nás na životě,“ vypovídal Horňák, kterého v minulosti za podobné jednání řešila přestupková komise a na Slovensku byl také odsouzen za jízdu bez řidičáku.

Mlátil řidiče a křičel, že je policajt, tvrdí obžaloba

Krimi

Naštvalo ho také to, že se mu v autě při prudkém brzdění poškodily starožitné věci, které převážel v kufru. „Chtěl jsem toho řidiče zastavit s tím, že zavolám policii za to, že mě ohrozil. Tak jsem ho předjel, pozvolna zpomalil a nakonec bezpečně zastavil, přičemž on zastavil za mnou. Vystoupil jsem z vozu a šel si to s ním vyříkat,“ pokračoval Horňák.

Podle jeho verze řidič náklaďáku už byl venku z kabiny. „Šel směrem ke mně. Měl vyloženě boxerský postoj. Stihl jsem mu jen říci, jak to jezdí, a schytal jsem první ránu do obličeje. Do útoku se zapojil i jeho spolujezdec, povalil mě na zem, jeden na mě klečel a druhý mě kopal do žeber. Schytal jsem možná patnáct ran,“ popisoval obžalovaný údajný útok poškozeného.

Pak ho prý napadlo, že by se mohl vydávat za policistu. „Zařval jsem: Hoši, jste v p…i, jsem policajt. Nato okamžitě přestali, nasedli do auta a snažili se na mě ještě najíždět,“ dodal Horňák a poukázal na modřiny a oděrky, které mu měla posádka náklaďáku způsobit.

Soud ale jeho verzi neuvěřil. „Z provedených důkazů vyplynulo, že agresorem byl právě obžalovaný,“ upozornil Kasal. Napadený řidič u soudu vysvětlil, že příčinou pomalého rozjezdu od čerpací stanice byla porucha motoru. „Byl ucpaný palivový filtr, auto ztrácelo výkon,“ uvedl Bureš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám