Hlavní obsah

Je jednoduchý a nedozrálý, řekla o obžalovaném z vraždy devítileté dívky psycholožka

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Sexuální deviací označovanou jako útočný sadismus trpí podle znalců 25letý muž obžalovaný z vraždy a znásilnění devítileté dívky z Klášterce nad Ohří. Znalci proto navrhují ochrannou ústavní léčbu, která je podle nich nutná. Dívka se ztratila loni 9. září při cestě ze školy. Po rozsáhlé pátrací akci byla druhý den nalezena mrtvá.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný ze znásilnění a vraždy dívky z Klášterce před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Z jejího znásilnění a vraždy byl obviněn její příbuzný. Ten se k vraždě přiznal, znásilnění ale popírá. V úterý v případu zazněly již závěrečné řeči, rozsudek bude vynesen ve čtvrtek ráno.

Muž s dívkou poté, co na ni předtím čekal u školy, odešel za město do lesního porostu. Šla s ním prý dobrovolně, cestou sbírali i houby. Podle dřívější výpovědi obžalovaného dívka na jednom místě chtěla na záchod. To mohlo být podle znalců i spouštěčem činu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„O tom, co ho vyprovokovalo, můžeme do značné míry jen spekulovat. Nicméně mohlo ho vyprovokovat obnažení dívky při močení v lese, kde byli, mohla ho vyprovokovat i krev, která se objevila poté, co jí z nějakého důvodu dal facku,“ řekl znalec psychiatr Michal Hessler. Dívka byla rdoušena a škrcena, zemřela na udušení.

Sexuologická léčba nutná

Znalci se shodují, že je nutná ústavní ochranná sexuologická léčba obžalovaného. Podle její úspěšnosti je pak možná resocializace. „Osobnost pana posuzovaného je jednoduchá, nedozrálá a šance na jeho nápravu budou záviset na tom, jak bude úspěšně absolvovat eventuálně nařízené léčení,“ řekla psycholožka Štěpánka Tůmová.

Obžaloba tvrdí, že muž svůj čin plánoval dopředu a za tím účelem do Klášterce z Chomutova přijel. „Z provedeného dokazování vyplývá, že do Klášterce přijel v úmyslu jí znásilnit a usmrtit,“ řekl v závěrečné řeči státní zástupce František Stibor.

Obžalovanému hrozí 15 až 20 let vězení, Stibor navrhl trest na samé horní hranici. Podle něj mu přitěžuje hlavně to, že čin spáchal na bezbranném dítěti, spáchal více trestných činů a v minulosti již byl trestán. Nyní je navíc v podmínce.

Obžalovaný popírá, že by dívku znásilnil klasickým způsobem. Podle závěrů lékařů bylo nalezeno poranění genitálu a sperma, což nasvědčuje o dokonaném pohlavním styku. Další věcí, kterou popírá, je to, že by za účelem znásilnění do Klášterce přijel. Jel prý za babičkou dívky kvůli penězům, které dlužila jeho matce. „Žádný z provedených důkazů nezpochybnil výpověď obžalovaného,“ míní obhájkyně Michaela Tichá Madarová.

Obžalovaný celé soudní jednání sledoval pasivně, téměř nezúčastněně. Při svém posledním slově zopakoval svou krátkou omluvu. „Nevím, co se to se mnou stalo,“ prohlásil stejně jako na začátku soudního líčení. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám