Hlavní obsah

Jawa Divišov se potýká se skandálem

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BENEŠOV

Jawa Divišov, výrobce známých plochodrážních motocyklů, se potýká se skandálem. Předseda představenstva Evžen Erban údajně neoprávněně obchodoval s plochodrážními motocykly a jejich náhradními díly, aby se na úkor firmy obohatil.

Foto: Policie ČR

Hledaný muž

Článek

Podle trestního oznámení vyvážel například načerno v kufru svého osobního auta součástky do zahraničí. Nic se však nevyšetřilo a nad kauzou visí otazníky.

Místně příslušní policejní rada a dozorová státní zástupkyně totiž zastavili trestní stíhání, přestože ještě nevyslechli všechny svědky. Benešovský okresní policejní vyšetřovatel Jaroslav Míček, který případ vyšetřoval, na dotaz Práva, z jakého důvodu stíhání zastavil, reagoval předvoláním redaktora k výslechu, na němž má podat vysvětlení, proč se o případ zajímá a od koho o něm získal informace.

Vyšetřování podezřelých obchodů s motocykly dozorovala Jana Sůsová z benešovského okresního státního zastupitelství. Právu přiznala, že stíhání Erbana bylo zastaveno a věc odložena, aniž byli vyslechnuti zahraniční a další svědci. "Policie bude zahraniční svědky teprve vyslýchat, ale v jiné trestní věci. Je to další trestní oznámení, které se týká Jawy Divišov," odpověděla na dotazy Práva a odmítla cokoli vysvětlit.

Na začátku byl německý partner

Podnětem pro trestní stíhání Erbana byla podle dokumentace Práva stížnost německého obchodního partnera Jawy Divišov Joachima Reikowského, kterou před dvěma lety zaslal vedení Jawy.

Ve stížnosti a o rok později ve výpovědi učiněné v úřadovně německé kriminální policie v Norderstedtu Reikowski uvedl, že předseda představenstva Jawy Divišov Erban v rozporu se smluvními ujednáními začal v Německu plochodrážním závodníkům prodávat na svůj účet náhradní díly k jawám za levnější cenu než sama Jawa Divišov. Přivážel je na německé území v zavazadlovém prostoru svého auta BMW. Reikowski jmenoval sedm německých svědků, kteří od Erbana nakupovali. Podle jednoho z pěti spoluvlastníků Jawy Divišov Jiřího Semely obchodoval Erban s náhradními díly k plochodrážním jawám neoprávněně.

"K těmto obchodům neměl pan Erban živnostenské oprávnění. Cenu mohl nabízet nižší, protože získával z Jawy Divišov náhradní díly a motocykly až s šedesátiprocentní slevou. To poškozovalo společnost ekonomicky i na dobré obchodní pověsti. Proto bylo podáno na pana Erbana a na ekonomického ředitele Jawy Divišov Karla Horčičku trestní oznámení," odpověděl na dotazy Práva Semela, autor trestního podnětu a bývalý generální ředitel Jawy.

Vyšetřování Semelova podnětu však skončilo konstatováním policie a dozorové státní zástupkyně Sůsové, že Erban trestný čin nespáchal, a to přesto, že nebyli vyslechnuti zahraniční svědci. A bylo zahájeno nové trestní vyšetřování, zřejmě namířené proti Semelovi.

Benešová nechala případ přezkoumat

"Nevím, co pan Semela nakdákal. Zahraniční obchodní partneři si na nic nestěžují. Nemám s nimi problémy. Mé stíhání bylo proto zastaveno. Na pana Semelu jsem podal trestní oznámení před asi dvěma měsíci já. Poškodil mé jméno a pověst firmy," upřesnil Právu Erban informaci o novém trestním stíhání v kauze Jawy Divišov, kterou odmítla sdělit státní zástupkyně Sůsová a policejní rada Míček.

Erban se domáhá, aby byl Semela stíhán pro křivé obvinění, křivou výpověď, pomluvu, zpronevěru, neoprávněné užívání cizí věci, podvod a pro pokus trestného činu. Teprve nyní mají být vyslechnuti ti zahraniční a další svědci, kteří nebyli vyslechnuti v odložené trestní věci směřující proti Erbanovi.

Zaměstnanci se bojí mluvit

Obyvatelé Divišova ze zákrutů vyšetřování radost nemají. Továrna je živí. A tak z obav ze ztráty práce odmítali odpovídat na dotazy Práva. Někdy i se zabouchnutím dveří bytu a jadrnými výroky na adresu novinářů. Pod slibem utajení jména promluvilo jen několik dělníků a techniků továrny. Shodli se na tom, že se do roku 2000 příjmy továrny zvyšovaly.

"Po odhalení pochybných obchodů a odchodu ing. Semely z továrny to jde z kopce. Z příjmu 82 miliónů v roce 2000 na 68 miliónů v roce 2002," řekl Právu dělník, který přiznal, že výroba motocyklů je jeho životní vášní. "Nerad bych o ni přišel," dodal s tím, že asi jedinou nadějí další existence továrny je řádné vyšetření případu.

Touto nadějí může být rozhodnutí Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové. Po upozornění na podivné dění ve vyšetřování, nevyslechnuté svědky a další okolnosti v případu Jawy Divišov Benešová v úterý Právu sdělila: "Podnět jsem předala trestnímu odboru Nejvyššího státního zastupitelství k dalšímu přezkoumání z hlediska přezkumu, pokud věc byla zastavena, případně k využití dle naší působnosti v rámci kontroly skončení věci, pokud by věc byla jen odložena a šetření nebylo úplné. Lhůtu k informaci jsem ředitelce trestního odboru stanovila do 20. července letošního roku."

Reklama

Výběr článků

Načítám