Hlavní obsah

Invalidní důchodce vraždil kvůli pivu

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Se sklopenou hlavou jako školák ve škole stál v pondělí před senátem Krajského soudu v Brně 56letý invalidní důchodce z Domova odpočinku ve stáří v Myslibořicích na Třebíčsku František Dolejský. Toho státní zástupkyně obžalovala z vraždy 21letého ošetřovatele, kterého Dolejský podle obžaloby bodl 23. března dvakrát nožem do břicha a způsobil mu tak těžká zranění, že mu nepomohla ani okamžitá pomoc lékařů.

Článek

"Ke konfliktu došlo 23. března ve večerních hodinách, kdy obžalovaný přišel za ošetřovatelem Richardem L. a bodl ho do břicha nožem s čepelí 20,5 cm. Napadený muž utrpěl težká poranění žaludku, velkých cév, jater a dalších vnitřních orgánů. Zachránit život se mu nepodařilo ani přes okamžitou lékařskou péči," uvedla v obžalobě státní zástupkyně Ludmila Doležalová.

Vraždil pro pivo

Obžalovaný muž, který je v invalidním důchodu především proto, že velmi špatně vidí, se k činu přiznal. "Když jsem zjistil, že mě vzal pivo, tak mě to naštvalo, vzal jsem nůž a šel za ním. Stál proti mě a já jsem ho bodnul. Bylo to rychlé, tak asi ani nereagoval. Pak jsem šel na televizi. Když jsem viděl v domově policajty, tak jsem si šel dát ještě pivo a pak mě odvezli. Řediteli jsem řekl, že je to krysa prašivá, která mě okradla," vypověděl Dolejský.

Při dokazování u soudu dále vyplynulo, že obžalovaný míval občas problémy s alkoholem a někdy se opíjel v nedaleké hospodě. Proto personál nechtěl, aby měl na pokoji další piva. Vedení domova vyčerpalo všechny možnosti, jak mu zabránit v pití alkoholu na pokoji, a proto mu ředitel navrhl, aby si hledal jiný domov důchodců. Před příchodem do Domova odpočinku ve stáří žil Dolejský jako bezdomovec v azylovém domě.

Bodnutí bylo velmi razantní

Přestože Dolejský tvrdil, že ošetřovatele bodnul jen jednou, soudní znalkyně z oboru soudního lékařství Jana Mudrová uvedla, že bodnutí byla dvě a je vyloučené, aby se ošetřovatel sám na nůž napíchl a pohybem si způsobil těžká vnitřní poranění. Podle pitvy bylo bodnutí navíc velmi razantní a čepel nože zasáhla několik orgánů.

"Nůž způsobil tak těžká poranění, že napadený zemřel na operačním stole na šok z krvácení. Bylo to dvojbodnutí a mohu zcela jednoznačně vyloučit naběhnutí na nůž. Bylo to prokazatelně opakované bodnutí. V době útoku měl obžalovaný v krvi podle našeho propočtu 1,30 až 1,62 promile alkoholu," dodala Mudrová.

Proces s invalidním důchodcem bude pokračovat výslechy svědků a znalců, kteří by měli dát odpověď na to, jak dalece je muž nebezpečný. Pokud ho soudci uznají vinným, mohou ho poslat do věznice na 10 až 15 let.

Reklama

Související články

Alkoholik zabil svého ošetřovatele

V obci Myslibořice na Třebíčsku napadl ve středu ošetřovatele v domově důchodců 56letý alkoholik. Opilý muž mladíka bodl do břicha, protože si dovolil...

Výběr článků

Načítám