Hlavní obsah

Instruktor zásahovky byl obviněn za malou domů své firmě

– Frýdek-Místek • Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík

Až osmiletý trest vězení hrozí policistovi z Frýdku-Místku, který podle vyšetřovatelů Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ovlivňoval nákup materiálu pro policii ve prospěch předem určených firem. Byla prý mezi nimi i společnost, kterou měl tento muž zákona skrytě ovládat.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto.

Článek

Policista si počátkem října vyslechl obvinění ze zneužití pravomoci a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, sdělila v úterý Právu mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Podle informací Práva je podezřelý policista instruktorem zásahové jednotky z Moravskoslezského kraje. A právě z titulu své funkce a znalostí potřeb této elitní skupiny byl dva roky jedním ze zpracovatelů zadávací dokumentace na nákup materiálu. Údajně ovlivňoval přípravu samotné zakázky a následně byl i členem hodnoticí komise, která dodavatele vybírala.

Zaplať, nebo se vrátíš do vlasti, vydírali podle inspekce pražští policisté cizince

Krimi

Jenže podle inspekce šlo o výběr naoko i jakousi malou domů, protože veřejná zakázka byla prý připravena tak, aby ji vyhrál předem určený dodavatel.

„A jedním z dodavatelů, kteří participovali na dodávkách předmětů veřejných zakázek, byla také obchodní společnost, kterou tento policista skrytě ovládá a řídí,“ upřesnila mluvčí GIBS.

Doplnila, že vyšetřovatelům se podařilo zadokumentovat minimálně tři takto „cinknuté“ zakázky. Na kolik si tím policista přišel peněz, to zatím inspekce nevyčíslila.

Expolicista dostal podmínku za milionovou krádež routerů

Krimi

Některé z dodávek pro policii podle informací Práva fungovaly tak, že zakázku například na balistické vesty vyhrála předem vybraná konkrétní firma a té pak společnost skrytě vlastněná obviněným policistou daný materiál přeprodala a fakticky dodala.

Postaven mimo službu

Inspekce osmačtyřicetiletého muže zákona zadržela 5. října a o den později ho podle zjištění redakce obvinila.

„Na tomto případu jsme spolupracovali s GIBS, a jakmile jsem obdržel usnesení o zahájení trestního stíhání daného policisty a materiály od GIBS, tak jsem ho postavil mimo službu. Propuštěn zatím není,“ řekl v úterý Právu ředitel moravskoslezských policistů Tomáš Kužel.

Jeho obviněný podřízený tedy v současnosti zůstává doma dočasně zproštěn výkonu služby, a tedy pobírá jen polovinu platu.

Reklama

Související články

Fackujícího policistu už řeší inspekce

Případ fackujícího pražského policisty, kterého natočili v pražských Vysočanech, začala řešit Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policista...

Výběr článků

Načítám