Hlavní obsah

Inspekce si po udání posvítila na vedení cizinecké policie na jihu Čech

Právo, Pavel Orholz, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Po válce, která vypukla uvnitř jihočeské policie, když několik policistů podalo anonymní trestní oznámení na jejího ředitele Radomíra Heřmana a jeho náměstka Pavla Kučeru, leží na stole policejní inspekce další stížnost na údajné nepravosti v bezpečnostních složkách na jihu Čech.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Tentokráte však není anonymní a týká se poměrů v Oblastním ředitelství služby cizinecké policie. Bývalý vedoucí tamějšího odboru specializovaných činností Josef Kreml při svém odchodu od policie napsal na Inspekci Policie ČR, řediteli služby cizinecké policie i policejnímu prezidentovi dopis s nadpisem Podivné praktiky vedení Oblastního ředitelství služby cizinecké policie v Českých Budějovicích.

„Mohu potvrdit, že v současné době Oblastní ředitelství služby cizinecké policie v Českých Budějovicích šetříme,“ sdělila Právu mluvčí Inspekce Policie ČR Martina Lídlová.

Není mým cílem diskreditovat kolegy, chci pouze upozornit na některé nepravosti, tak aby byla zjednána náprava.
autor dopisu Josef Kreml

Podle autora stížnosti plýtvá jihočeská cizinecká policie zbytečně prostředky. „Zažil jsem například velmi nepřipravenou monstrózní akci v Českých Velenicích, do které se zapojilo přes sto policistů a měla odhalit protiprávní činnost cizinců v příhraniční oblasti. Výsledek byl vzhledem k vynaloženým nákladům i počtu zapojených sil naprosto zanedbatelný. Odhalili jsme pouze několik přestupků a jeden trestný čin,“ vzpomíná bývalý vedoucí odboru specializovaných činností.

Zabývá se i odměnami u některých policistů. „Není mým cílem diskreditovat kolegy, chci pouze upozornit na některé nepravosti, tak aby byla zjednána náprava,“ vysvětlil Kreml, který jako příklad uvedl případ policisty, který podle něj pobíral přes rok měsíčně několik tisíc korun za vedení lidí, ačkoliv nic takového ve službě nevykonával. „Byl to dokonce příplatek za vedení lidí v maximální možné výši,“ sdělil Právu Kreml, který odmítl říci jméno policisty.

„Zase přišel někdo z farmy“

V dopise upozorňuje i na výběr policistů, a to i na vedoucí místa v jihočeské cizinecké policii. „Není žádným tajemstvím, že posty jsou téměř pravidelně obsazovány podle přání zástupce ředitelky pro výkon. Což dokazuje i to, že většina z jeho přímých podřízených pochází z jeho původního pracoviště,“ konstatuje Kreml.

Slova Kremla potvrdil Právu i jeden z policistů, kteří pracují v Českých Budějovicích u cizinecké policie. „Všechno je pravda a dokonce jsem přesvědčený, že je to názor většiny kromě několika vedoucích. Pan Kreml byl skutečný odborník, nyní o odbornosti našeho vedení často pochybujeme. Je pravda i to, že většina vedoucích je ze stejného oddělení, ze kterého pochází zástupce ředitelky. Všichni se tomu smějí a říkají, že zase přišel někdo z farmy,“ uvedl policista, který z obavy možného trestu nechtěl zveřejnit své jméno.

Ředitelka: V dopise jsou nepravdy

Ředitelka jihočeské cizinecké policie Ivana Zelenáková je přesvědčená, že v dopise jsou nepravdy. „Muž, kterého zmiňuje pan Kreml, byl ustanoven na místo zástupce vedoucího odboru specializovaných činností, ale byl pověřen řízením celého ekonomického úseku, tedy de facto vykonával činnosti ekonomického náměstka, a to až do ukončení svého služebního poměru,“ reagovala na otázku Práva ohledně odměn ředitelka.

Podle ní jsou i výběrová řízení na vedoucí místa v pořádku. „Obsazování služebních míst u oblastního ředitelství probíhá plně v souladu se zákonem o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů,“ konstatovala Zelenáková.

Vyjádřila se i akci v Českých Velenicích, která byla podle Kremla naprosto zbytečná. Tuto akci organizovalo Oblastní ředitelství služby cizinecké policie České Budějovice ve spolupráci s dalšími policejními složkami a Celní správou České republiky. Akce byla zaměřena na zjišťování případů nelegální migrace a další související trestné činnosti a na kontrolu dodržování pobytového režimu cizinců. Policisté se zaměřili zejména na noční kluby a zkontrolovali celkem 19 objektů, 247 osob, z toho 217 cizinců. Byl zjištěn jeden trestný čin, 24 přestupků a jeden správní delikt.

„Zmíněné výsledky však nejsou jediným efektem akce – v jejím průběhu byla zjištěna řada informací, se kterými policie i nadále pracuje. Kontrolní akce, byť ne v tak velkém rozsahu, se v Českých Velenicích konají i nadále,“ dodala Zelenáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám