Hlavní obsah

Inspekce prověřuje kauzy exkolegy, který měl být v brněnském gangu

– Brno
Právo, Radim Vaculík

Vyšetřovatelé z policejní inspekce prověřují starší spisy, které měl na starosti jejich bývalý kolega a někdejší šéf brněnské pobočky Inspekce ministra vnitra Rudolf Setvák.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obviněný policejní důstojník Rudolf Setvák.

Článek

Ten nyní sedí ve vazbě jako jeden z členů brněnského policejního gangu a je podezřelý z toho, že v rámci své práce na inspekci kryl zločinecké aktivity policistů, kteří byli součástí této organizované skupiny. Údajně odkládal některá oznámení a podání vydíraných podnikatelů a občanů, kteří se dostali na mušku policejního gangu.

„Na základě vzniklé situace kolem toho případu jsme nezávisle na probíhajícím trestním řízení přistoupili k prověřování jeho činnosti, takže se nyní zaměřujeme na jakousi analýzu období, kdy působil jak u inspekce, tak u policie,“ řekl v pátek Právu šéf policejní inspekce Dušan Brunclík.

Vyšetřovatelé podle něj museli Setvákovy aktivity rozdělit do několika částí, protože například na inspekci pracoval jak v řadových, tak v manažerských postech a ne vždy měl přístup ke spisům. Proto teď prověřují, na jakých kauzách se kdy podílel a jakým způsobem mohl jejich šetření ovlivnit.

Vyhodili ho bez výsluh

Setvák od konce devadesátých let působil u brněnské policie, v lednu 2002 začal pracovat na inspekci. Nejprve jako řadový člen, ale už v roce 2004 byl šéfem brněnské pobočky inspekce. Pro údajnou neschopnost byl ale nadřízeným z funkce sesazen a dělal prý jen řadového referenta, načež se nakonec na vlastní žádost vrátil do brněnské policie, kde až do svého zatčení pracoval jako zástupce ředitele policie Brno-venkov.

Ze všech šesti dosud obviněných členů gangu byl přitom při jeho odhalení jediným aktivním policistou. Ale ani to už teď neplatí. Vedení jihomoravské policie totiž Setváka tento týden bez všech výsluh a odchodného propustilo. [celá zpráva]

Setvák ale nemusel být podle podezření policie jediným pracovníkem inspekce, který po členech gangu zametal stopy a zastavoval jejich vyšetřování. Svědčí o tom i fakt, že na inspekci začal pracovat až v roce 2002, přičemž organizovaná skupina páchala zločiny už od roku 1998, takže podle informací Práva není vyloučeno, že s gangem spolupracoval ještě někdo další.

„Toto vám nemohu ani potvrdit, ani vyloučit,“ reagoval na to včera mnohoznačně Brunclík. Zároveň doplnil, že inspekci a policii už se přihlásily řádově desítky svědků či možných poškozených, kteří měli co dočinění s členy brněnského gangu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám