Hlavní obsah

Inspekce obvinila šéfa litoměřické věznice Líbala

Právo, Radka Kovářová

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v úterý obvinila šéfa litoměřické vazební věznice Tomáše Líbala. Právu to potvrdil krajský státní zástupce v Českých Budějovicích Petr Dušek. Odmítl ale upřesnit z jakých trestných činů je Líbal, který dříve působil jako ekonomický náměstek na generálním ředitelství Vězeňské služby, obviněný.

Foto: Vězeňská služba ČR

Ředitel Vazební věznice Litoměřice Tomáš Líbal

Článek

„Je domluveno, že GIBS zítra (ve středu) podá návrh na uvalení vazby a dozorová státní zástupkyně rozhodne, zda jej dál postoupí soudu nebo ne,“ řekl Dušek.

V případě, že by souhlasila s návrhem na uvalení vazby, rozhodoval by o Líbalově osudu Okresní soud v Českých Budějovicích.

Jak v úterý oznámila sama Vězeňská služba, Líbal je podezřelý z vydírání generálního ředitele Vězeňské služby Pavla Ondráška a také ze snahy uplatit ho. Vše bylo podle informací Práva vedené jeho snahou o navrácení do funkce náměstka.

Ondráška údajně kontaktoval na přelomu května a června a nabízel mu, že může získat bokem statisíce korun ze zakázek, které měl Líbal v minulosti na starosti, stejně tak i z teprve připravovaných. Ondrášek hned vše oznámil inspekci i ministrovi spravedlnosti. Líbala zadrželi pracovníci inspekce v pondělí přímo v jeho věznici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám