Hlavní obsah

Husté sněžení komplikovalo dopravu v celém Česku

– PRAHA

Na řadě míst Česka v pondělí ráno i přes den vydatně sněžilo. Sníh komplikoval dopravu zejména ve vyšších polohách, kde ležela vrstva ujetého sněhu. Na Vysočině, na Zlínsku či ve středních Čechách v kopcích uvízly kamiony. Níže položené silnice po chemickém posypu pokrýval většinou jen rozbředlý sníh. Většina silnic v zemi byla sjízdná.

Foto: zoo P. Vlček

Prohlídka skleníků

Článek

Silnice v Ústeckém kraji jsou sjízdné, ale do hor se doporučují řetězy. Silničáři jsou stále venku, protože na horách pořád fouká silný vítr a hojné jsou i sněhové přeháňky. Cestu k hraničnímu přechodu Cínovec blokovaly kamióny. V nižších polohách Ústeckého kraje jsou silnice většinou mokré, místy s popraškem sněhu.

Na Vysočině napadlo od 3 do 25 centimetrů sněhu. Všechny silnice v kraji jsou sjízdné, řidiči však musí jízdě věnovat zvýšenou pozornost. Chemicky udržované silnice prvních a části druhých tříd jsou převážně holé a mokré, místy se zbytky sněhové kaše. Na ostatních leží až pěticentimetrová vrstva ujetého sněhu.

K mimořádné ostražitosti vybízejí silničáři řidiče, kteří budou dnes projíždět Beskydami. Po ránu začalo sněžit a sníh padal na zledovatělý povrch, který se uhlazoval. Sněhová nadílka po ránu překvapila také řidiče na Karvinsku a Ostravsku. Lepší situace je v Jeseníkách, kde dopoledne nesněžilo.

Sníh komplikoval dopravu i ve Zlínském kraji. Všechny silnice jsou sjízdné s velkou opatrností. Vozovky prvních tříd jsou většinou po chemickém posypu holé a mokré, místy leží sněhová kaše. Na ostatních komunikacích musí řidiči počítat s ujetou vrstvou vrstvou sněhu od jednoho až do deseti centimetrů.

Silnice Pardubického kraje jsou po nočním sněžení s opatrností sjízdné. "Na většině vozovek leží po chemickém ošetření sněhová kaše, ve vyšších polohách vrstva ujetého sněhu," řekl dispečer ústeckoorlických silničářů.

Husté sněžení a nárazový vítr komplikují dopravu na jihu Čech. Srážky snižují viditelnost, na Českobudějovicku se mohou objevit i námrazy. Silnice I/39 od Hořic po Volary na Prachaticku je pro kamióny sjízdná pouze se sněhovými řetězy.

I ve Středočeském kraji sněží. Přeháňky místy zhoršují viditelnost. Nejvíce postižené je Mladoboleslavsko, Kladensko, Praha-západ, Benešovsko a Příbramsko. V těchto lokalitách zůstávají často zbytky rozbředlého sněhu i na silnicích první třídy.

Silnice v Karlovarském kraji jsou sjízdné, na většině ale leží zbytky rozbředlého sněhu. Ve vyšších polohách, zejména v okolí Božího Daru mohou vznikat sněhové jazyky. Silnice v nižších polohách většinou pokrývá rozježděný sníh.

Libereckém kraji připadlo přes noc až 20 centimetrů nového sněhu. Silnice jsou sjízdné, ale se zvýšenou opatrností. "I na hlavních tazích musí motoristé počítat se zbytky rozbředlého sněhu, do horských oblastí nedoporučujeme vyjíždět bez sněhových řetězů," řekl Jiří Daníček z Krajské správy silnic v Liberci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám