Hlavní obsah

Hryščenko souzený za únos dětí je podle znalců zřejmě pedofil

Právo, Aleš Pelikán
Střekov/Ústí nad Labem

Velmi nebezpečný pro společnost a pravděpodobně heterosexuální pedofil je podle znalců Zdeněk Hryščenko. Ten je obžalovaný v případu loni unesených dětí, které deset dnů věznil v garáži v ústecké čtvrti Střekov.

Zdeněk Hryščenko před soudemVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Právě výslechem znalců pokračovalo v úterý odpoledne u Krajského soudu v Ústí nad Labem soudní líčení. Hryščenkovi hrozí až 12 let vězení, znalci pro něj navrhují zabezpečovací detenci. Dokazování u soudu již skončilo, ve čtvrtek zazní závěrečné řeči a měl by padnout i rozsudek.

Zdeněk Hryščenko trpí podle znalců těžkou smíšenou poruchou osobnosti. Ta měla vliv hlavně na jeho ovládací schopnosti. U soudu nevypovídal a nespolupracoval ani se znalci. „Sexuolog dospěl k tomu, že by velmi pravděpodobně mohl trpět heterosexuální pedofilií. Vzhledem k jeho nespolupráci to ale nelze stoprocentně potvrdit,“ řekl před soudem znalec psychiatr Michal Hessler.

Ochranná sexuologická léčba je při nespolupráci prakticky nemožná
psychiatr Michal Hessler

Aby mohli znalci Hryščenka hodnotit, byli s ním v kontaktu častěji, i když s nimi téměř nemluvil. Opírali se i o jeho zdravotní dokumentaci a dřívější posudky. Znalci jeho prognózu do budoucna hodnotí jako nepříznivou, proto kvůli ochraně společnosti nedoporučují jeho pobyt na svobodě.

„Ochranná sexuologická léčba je při nespolupráci prakticky nemožná. Za nejvhodnější lze doporučit zabezpečovací detenci,“ dodal Hessler. Jako značně ztíženou hodnotila resocializaci Hryščenka i psycholožka Štěpánka Tůmová.

Sám pro sebe žádá nejvyšší trest

Hryščenko přepadl loni 28. srpna tehdy 16letého chlapce a jeho 13letou kamarádku. Po únosu oba svázal a po několika hodinách je odvezl do Ústí nad Labem, kde je zavřel ve speciálně upravené garáži. Mezi dveřmi a vraty nechával puštěné rádio, aby nebyl slyšet jejich případný křik.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zdeněk Hryščenko u soudu

Podle obžaloby jim v několika případech vyhrožoval zabitím a zakopáním jejich těl v lese, pokud budou v garáži volat o pomoc nebo křičet. Po dětech pátrala policie i rodiče. Zlom v pátrání přinesl dopis, který chlapec domů poslal. Děti po deseti dnech na základě slov v dopise jako garáž a Střekov našli chlapcovi rodiče. Zavolali policii, ta garáž otevřela a děti osvobodila.

Hryščenko byl u soudu jen na začátku pondělního líčení, dalších jednání se na svoji žádost neúčastní. Soud požádal dopisem také o nejvyšší trest, tedy doživotí. Krom několika trestných činů souvisejících s únosem dětí byl recidivista obžalován i z výroby a držení dětské pornografie. V Ústí nad Labem si loni natáčel přes okno nezletilou dívku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám