Hlavní obsah

Rodiče unesených dětí najezdili při pátrání stovky kilometrů

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Stovky kilometrů najezdili rodiče, příbuzní a známí loni koncem léta při hledání unesených dětí. Ty podle obžaloby unesl recidivista Zdeněk Hryščenko a držel je 10 dní ve speciálně upravené garáži v Ústí nad Labem. Podle výpovědi rodičů uneseného chlapce po dětech pátralo zhruba 60 lidí, k jejich nalezení pomohl až dopis, kterých chlapec napsal. Případem se zabývá Krajský soud v Ústí nad Labem.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zdeněk Hryščenko u soudu

Článek

Otec chlapce u soudu popisoval, že chlapec loni 28. srpna nepřišel večer domů a když mu zkoušeli volat, měl vypnutý telefon. Ještě ten den rodiče tehdy 16letého chlapce a 13leté dívky nahlásili jejich zmizení na policii.

Dokola jsme dopis rozebírali a došli jsme k tomu, že jsou v garáži.
otec uneseného chlapce

„Nejprve jsme ještě čekali doma, v nočních hodinách jsme začali prohledávat okolí vesnice podél Labe,“ vypověděl otec uneseného chlapce s tím, že pak každý den od rána do večera projížděli Litoměřice a okolí a ptali se kamarádů dětí.

„Občas přišla zpráva, že je někdo někde viděl, ale vždycky se ukázala jako planá,“ uvedl otec.

Zdeněk Hryščenko před soudemVideo: Aleš Pelikán, Právo

Při pátrání rodičům pomáhali příbuzní a známí, celkem zhruba 60 lidí. „Až do okamžiku, kdy jsme obdrželi dopis od syna, jsme nevěděli, kde jsou,“ popsal zlom v pátrání.

V dopise bylo škrtáno, byla tam dopsaná na první pohled nelogicky slova jako garáž, Střekov a další. „Dokola jsme dopis rozebírali a došli jsme k tomu, že jsou v garáži na Střekově nad poliklinikou,“ dodal otec chlapce.

Trpěli úzkostmi

Druhý den chlapcovi rodiče děti našli. Při procházení komplexu zaslechla chlapcova matka z jedné garáže rádio. Zavolali policii, ta garáž otevřela a děti osvobodila.

Chlapec podle rodičů trpěl po únosu úzkostmi. Každé bouchnutí vrat mu věznění v garáži připomínalo. Nyní se jeho psychický stav již zlepšil. „Je to mnohem lepší než dřív, teď jsem rád, že se to tak nějak uzavře,“ řekl chlapec na chodbě soudu.

Foto: Policie ČR

Za hnědými plechovými vraty jsou další dvoje dveře.

Hryščenko po únosu obě děti svázal a po několika hodinách je odvezl do Ústí nad Labem, kde je zavřel ve speciálně upravené garáži. Krom klasických vrat měla garáž ještě další dveře, byla odhlučněná a zařízená jako malý byt. Nechyběla toaleta, voda, vařič, nádobí i matrace na spaní.

Hryščenko je v garáži zamkl, mezi dveřmi a vraty nechával puštěné rádio, aby nebyl slyšet jejich případný křik. Podle obžaloby jim v několika případech vyhrožoval zabitím a zakopáním jejich těl v lese, pokud budou v garáži volat o pomoc nebo křičet.

Foto: Policie ČR

Zvenku nevzhledná garáž vypadala uvnitř vcelku dobře.

Hryščenkovi za zbavení osobní svobody a další trestné činy hrozí až 12 let vězení. U soudního líčení byl muž pouze včera, dál tam být nechtěl. Soud požádal dopisem o nejvyšší trest, tedy doživotí. Státní zástupce navrhuje jeho umístění do zabezpečovací detence.

V úterý mají ještě vypovídat znalci, ve čtvrtek by měly na řadu přijít závěrečné řeči a vynesení rozsudku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám