Hlavní obsah

Hrubé chyby v práci budou stát soudkyni čtvrtinu platu

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

O čtvrtinu platu bude brát od dubna do října méně soudkyně Krajského soudu v Praze Viera Deáková, kterou tak potrestal za nečinnost a průtahy v řízení obchodních případů v odvolacím řízení kárný senát Nejvyššího soudu v Brně (NS). Podle názoru soudců kárného senátu je trest srážky 10 procent z platu na tři měsíce, který Deákové uložil Vrchní soud v Praze, příliš mírný za to, že jí i víc jak rok ležely na stole případy, na které nesáhla.

Článek

U soudkyně Deákové šlo o to, že ve 14 případech neposlala ve stanovené lhůtě písemné rozsudky, na které je zákonná lhůta 90 dní, ve 12 případech měla neodůvodněné průtahy v řízení a na 58 věcí v podstatě ani nesáhla, přitom některé jí na stole ležely víc jak rok. Proto na ni předsedkyně soudu Věra Miřacká podala kárnou žalobu a Vrchní soud v Praze ji potrestal pouze srážkou 10 procent na čtvrt roku. To bylo podle NS málo.

Trest nepřiměřeně mírný

"Kárný senát vrchního soudu zhodnotil případ velmi seriózně, ale ve výroku o trestu byl nepřiměřeně mírný. Není u nás obvyklé, aby jsme museli soudci vytýkat tak závažné pochybení. Nemohli jsme uvažovat o odvolání z funkce, protože šlo o první kárné řízení se soudkyní Deákovou a je třeba jí dát ještě příležitost ukázat, že se zlepší a vše napraví," uvedl předseda kárného senátu NS Juraj Malík.

Soudkyně Deáková, která pochází ze Slovenska a ke Krajskému soudu v Praze nastoupila po praxi v Ostravě v srpnu 2003, uvedla, že na obchodním úseku zapracovávala jak sebe, tak celý senát, který měla k dispozici. Proto připustila, že měla takové průtahy a tak vysoké procento odvedené práce. Nedokázala však vysvětlit, proč nařizovala velmi málo hlavních líčení ve dnech, kdy měla k dispozici jednací síň.

Mohla by být vynikající v jiném oboru

"Od nástupu do funkce jsem ani netušila, že mám k dispozici dva jednací dny. Moje bývalá nadřízená mi řekla jen o jednom dni a to byl pátek, kdy je pracovní doba do 15 hodin. Myslím, že se moje pracovní výkonnost postupně zlepšuje," uvedla Deáková.

Předsedkyně Krajského soudu v Praze Věra Miřacká je však jiného názoru a u soudu tvrdila, že by Viera Deáková mohla být vynikající v jiném oboru, ale ne jako soudkyně. "Kárně obviněná soudkyně nemluví pravdu a záměrně zkresluje řadu věcí. Už jsem jí vytýkala její chyby, ale nepoučila se z toho. Dokonce jsem zjistila, že přesvědčovala kancelář, aby nevykazovala její nedodělky," uvedla Miřacká.

Dodala, že se Deáková nepoučila a až nedávno se zjistilo, že věc, kdy měla rychle nařídit předběžné opatření, u ní ležela sedm měsíců, aniž by s ní cokoliv udělala. "Myslím, že je na místě její odvolání z funkce, protože není schopná lépe pracovat," dodala předsedkyně krajského soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám