Hlavní obsah

Hrozba bombou způsobila Univerzitě Pardubice 2,5miliónovou škodu

Pardubice

Škodu okolo 2,5 miliónu korun způsobila Univerzitě Pardubice anonymní hrozba bombou. Škola kvůli ní musela v pondělí a úterý zrušit výuku. Uvedl to rektor Miroslav Ludwig, podle kterého se dopady na ekonomiku školy ale dál upřesňují. Anonymní oznámení uvádělo, že nálož měla explodovat 30. září, výhrůžka se ukázala jako planá.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Policisté prohlíželi univerzitní objekty.

Článek

„Předběžnou kalkulaci jsme si dělali. V úterý jsem říkal, že to bude kolem miliónu, ve středu už se částka pohybuje okolo 2,5 miliónu korun,” uvedl Ludwig. Způsob, jak se podobným hrozbám bránit, nevidí. Připouští, že pokud by se situace opakovala, mohlo by to znamenat ochromení činnosti univerzity.

Škola kvůli anonymně ohlášenému výbuchu zrušila dva dny výuky na začátku semestru, jeden den měli zaměstnanci nucené volno. Činnost přerušily i stavební firmy, které pracují na velkých investičních akcích za zhruba 180 miliónů korun.

V minulosti musely čelit výhrůžkám výbuchem i jiné vysoké školy, například v Praze nebo Hradci Králové. V předchozích případech ale anonym označil konkrétní budovu, takže prohlídky byly snazší a rychlejší. U Univerzity Pardubice žádná lokalizace uvedena nebyla, přitom škola využívá asi 50 objektů, a to nejen v Pardubicích, ale i v Litomyšli, České Třebové a Praze.

Policie náklady akce vyčísluje, ale sdělovat je z taktických důvodů nechce. Podle krajské policejní mluvčí Jitky Vavřinové se na velkých prohlídkách univerzitních budov podílelo přes 100 policistů, kontroly trvaly od 22. do 30. září.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám