Hlavní obsah

Hřbitov nabízí odměnu za ukradenou vzácnou sochu pláteníka

Novinky, kub
Neugersdorf

Němečtí policisté požádali českou veřejnost o pomoc při vyšetřování krádeže vzácné sochy ze hřbitova v saském Neugersdorfu nedaleko českých hranic. Bronzové dílo nazývané „odpočívající pláteník“ je kulturně a historicky cenné, samotnou škodu odborníci vyčíslili v přepočtu na bezmála 600 000 korun. Správa hřbitova vypsala odměnu za informace vedoucí k dopadení zloděje.

Foto: Policie ČR

Policie hledá ukradenou bronzovou sochu.

Článek

„Doposud vzniklá škoda je ve výši přes 22 000 eur. Pomyslná škoda, nebo spíše částka pro opatření náhrady, je však několikanásobně vyšší. Proto také přislíbila správa hřbitova odměnu pro svědky, kteří mohou být nápomocni,“ sdělila německá policie. Nabízená odměna činí 3000 eur, což je v přepočtu přes 75 000 korun.

Policie našla sochu ukradenou před 15 lety

Krimi

Socha zmizela ze hřbitova v německé obci Neugersdorf někdy mezi loňským 21. prosincem a letošním 14. lednem. „Pachatel odcizil nejprve bronzový batoh a posléze i samotnou sochu pláteníka,“ uvedl v pondělí mluvčí liberecké policie Vojtěch Robovský.

Foto: Policie ČR

Ukradená bronzová socha z německého hřbitova u hranic s Českem

Německá policie případ vyšetřuje jako zvlášť závažnou krádež, za kterou v sousední zemi hrozí až desetileté vězení. „Máte-li informace o odcizeném sousoší nebo o pachatelích, případně víte-li, kde se socha nachází, ozvěte se policistům prostřednictvím bezplatné linky 158,“ upřesnil mluvčí.

Zloděj koulel sochu dva dny Chrudimí, nikomu to nepřišlo divné

Krimi

Německá policie prosí veřejnost o kontaktování kterékoliv služebny saské policie, případně na telefonním čísle 03583 62-0 nebo na e-mailu prev-zi@polizei.sachsen.de.

Reklama

Související články

Ze zámku na Karvinsku zmizela metráková socha

Bronzovou sochu ukradli dosud neznámí pachatelé z pozemku před zámkem v Rychvaldě na Karvinsku. Policie po soše nyní pátrá a zároveň hledá případné svědky,...

Výběr článků

Načítám