Hlavní obsah

Hraniční kontroly odhalily desítky hledaných průšvihářů

Právo, Patrik Biskup

Důsledné lustrace během hraničních kontrol pomohly k odhalení už desítek lidí, po kterých policisté z nejrůznějších důvodů pátrali a nebo u nich zjistili, že nerespektují úředně uložená nařízení jako například zákaz řízení motorových vozidel.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Obnovené kontroly na hraničních přechodech.

Článek

„Téměř každý den odhalíme minimálně jednu hledanou osobu. V takovém případě ihned informuje příslušný policejní útvar, který pátrání zadal. Další postup je pak v jeho gesci,“ řekla Právu mluvčí Ředitelství služby cizinecké policie Renata Grecmanová. Přesný počet odhalených průšvihářů ale nesdělila. „Centrálně počty těchto osob neevidujeme,“ dodala.

Kontroly na hranice vrátila v polovině března nákaza koronavirem. Policisté jména cestujících prověřují v různých databázích včetně schengenského informačního systému, který slouží nejen pro pátrání po hledaných, pohřešovaných či nežádoucích osobách, ale ji věcech jako například vozidla, osobní doklady či zbraně.

Testy na hranicích nebudou povinné od 8. června, navrhne Vojtěch

Domácí

„Za dva měsíce jsme na hraničních přechodech vypátrali pětadvacet osob, na které byl vydán zatykač jednak kvůli podezření z trestné činnosti a nebo proto, že se vyhýbali nástupu do výkonu trestu,“ řekla mluvčí policie Plzeňského kraje Martina Korandová.

V dalších 15 případech pak podle Korandové policisté zjistili, uložený zákaz řízení motorových vozidel. „Pozornosti policistů neuniklo sedm osob, které měly být doma v karanténě,“ upozornila Korandová.

V Karlovarském kraji se zase policisté setkali na hranicích s případem, kdy se kontrolovaný řidič objevil v databázi hledaných osob pro jinou zemi. „Jednalo se o žádost německých justičních orgánů, které pátraly po jeho pobytu,“ doplnila Zuzana Týřová z karlovarského policejního ředitelství.

Podle ní policisté zadrželi třeba i muže, který měl soudem nařízené ochranné léčení. „Odvezli jsme ho rovnou do psychiatrické léčebny,“ upřesnila mluvčí.

Hranice s Rakouskem a Německem by se mohly otevřít dřív

Koronavirus

Jak vysvětila, policisté ihned po zadání kontrolovaného do systému znají důvod vyhlášeného pátrání a podle toho volí další postup. „V případě zatykače či příkazu k dodání do věznice je dán zákonný důvod osobu omezit na osobní svobodě, což také policisté učiní, a následně spolupracují s orgány, pro něž je osoba v pátrání. V případě potřeby ji eskortují do místa určení,“ upřesnila Týřová s tím, že jinak policisté postupují, kdy se jedná o člověka v pátrání například kvůli zjištění jeho pobytu. „Za této situace od něj pouze zjistí požadované informace a na osobní svobodě se neomezuje,“ uzavřela Týřová.

V jihočeském kraji na hraničních přechodech Strážný a Dolní Dvořistě zjistili policisté během kontrol dvě desítky hledaných osob. „Žádná velká ryba mezi nimi nebyla,“ podotkl mluvčí tamní policie Jiří Matzner.

Kontrola na Rozvadově nezabere ani minutu. Když je řidič připravený

Domácí

V síti kontrol na hraničním přechodu uvízl i Pavel C. z Domažlicka. Pracuje v Německu a před dvěma týdny ho správní orgán pravomocně potrestal desetitisícovou pokutou a šestiměsíčním zákazem řízení motorových vozidel za jízdu pod vlivem alkoholu.

„Spoléhal jsem na to, že se informace o zabaveném řidičáku tak rychle nedostane do policejní databáze. Chtěl jsem ještě stihnout dostat se za hranice, kde jsem měl na půl roku zajištěné od zaměstnavatele ubytování,“ řekl Právu Pavel C. Podle svých slov byl velmi překvapený, když ho při kontrole na hranicích policista oznámil, že dál pokračovat nebude a jeho cesta tady končí. „Věděl jsem hned, že je to průšvih,“ dodal Pavel C., kterému nyní hrozí ještě trestní stíhání za maření výkonu úředního rozhodnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám