Hlavní obsah

Hořící les ve skalách a tropické vedro, extrémní zásah hasičů na Českolipsku

Hamr na Jezeře
Aktualizováno

Hned dvakrát krátce po sobě vyrážely desítky hasičů likvidovat požár lesa v Hamru na Jezeře. Plameny zasáhly ve středu a pak znovu ve čtvrtek oblast kolem vrcholu Široký kámen, kde zásah komplikoval těžko přístupný terén. Hasiči se rovněž potýkali s tropickými teplotami. Na místo se v pátek vrátili, aby vyhledali případná skrytá ohniska hoření.

Foto: HZS Libereckého kraje

Oheň zasáhl vrchol Široký kámen

Článek

„Pracují na tom kopci, aby se přesvědčili stejně jako ve čtvrtek o tom, že to není nikde takzvaně zalezlé v kořenovém systému a hrabance, která je místy ve velmi vysoké vrstvě,” sdělil v pátek mluvčí Jakub Sucharda.

Hasiči hlavně prolévají vodou riziková místa na kopci a pod skalami. Zásah je stále složitý, protože vodu je nutné dostat do míst, kam to nejde pěšky. Pomáhat proto budou opět specialisté z lezecké skupiny hasičů.

Podle předpovědi počasí navíc nemá přes den v oblasti pršet, hasiči tedy chtějí minimalizovat riziko dalšího rozhoření. Sucharda ale zmínil, že i přes prolévání nelze další oheň zcela vyloučit, o čemž svědčí právě čerstvá zkušenost hasičů z předešlých dní.

„Ve čtvrtek jsme tam byli do oběda, pak odjeli a hodinu nato začalo znovu hořet,” řekl mluvčí.

Foto: HZS Libereckého kraje

Hasiči se při požáru v lese v Hamru na Jezeře potýkali s náročným terénem

Z kopce u Hamru na Jezeře začal nejdřív stoupat dým ve středu odpoledne. Hasiči se podle Suchardy od začátku potýkají při extrémně náročné akci s nepřístupným terénem.

„Jsou tam skály, je tam les, hasiči měli hodně práce s dopravou vody," popsal zásah Sucharda.

Večer hasiči požár lokalizovali a do druhého dne místo sledovali pomocí termokamer, plameny se ale přesto ve čtvrtek odpoledne na zhruba hektaru lesa znovu rozhořely.

Na Liberecku hořel les, zasahovalo letadlo a 32 jednotek hasičů

Krimi

Čtvrteční zásah byl podle Suchardy ještě náročnější než ve středu, a to hlavně kvůli počasí, které znovu přineslo tropickou třicítku.

Vodu brali hasiči pomocí velkokapacitního čerpadla u Hamerského rybníka. K vyhledávání ohnisek hoření použili také dron a do nejvíce složitého terénu nasadili specialisty z lezecké skupiny.

Mluvčí hasičů uvedl, že při takovýchto zásazích se situace běžně řeší i několik dní. Hasiči se proto v pátek znovu vrací na místo a budou hledat případná další ložiska hoření.

Foto: HZS Libereckého kraje

Požár v lese v Hamru na Jezeře

Ačkoliv se minulý týden v kraji objevily bouřky, podle mluvčího je stále velké sucho.

Obyvatelé a návštěvníci oblasti by se proto měli vyhnout například rozdělávání ohně a odhazování nedopalků cigaret v přírodě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám