Hlavní obsah

Heparin nemusel způsobit smrt všech pacientů, tvrdí odborníci

Právo, jbs
HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

U Krajského soudu v Hradci Králové začal ve středu ráno třetí den soudního líčení s Petrem Zelenkou. Ten je obžalován v tzv. heparinovém případu ze sedmi vražd a deseti pokusů o ni. Ráno vypovídali dva členové ministerské vyšetřovací komise. Připustili, že podání heparinu Zelenkou nemuselo ve všech případech způsobit smrt pacientů.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Petr Zelenka před soudem v Hradci Králové

Článek

Během dopoledne předstoupili před tribunál lékaři Petr Cetkovský a Peter Salaj, členové vyšetřovací komise ustavené ministrem zdravotnictví, která měla přezkoumat, zda nedošlo v havlíčkobrodské nemocnici k pochybení z hlediska lékařských postupů.

K poruše srážlivosti krve mohlo u pacientů dojít

Na upozornění předsedy senátu, že v závěrečném hodnocení komise byla zmínka o některých nepříliš vhodných postupech lékařů, Petr Cetkovský, přednosta Ústavu hematologie a transfuzní stanice v Praze, uvedl: „Toto nelze paušalizovat. Ve všech případech byl stav pacientů natolik vážný, že mohlo dojít k poruše koagulace (tj. srážlivosti, pozn. red) a rozpoznat koagulační poruchu od neordinovaného podání heparinu je velmi těžké. Problém je v tom, že předávkování heparinem se léčí jinak. Když někdo nemá podezření, že byl podán heparin, pak je možné předpokládat, že nezvolí tu správnou cestu.“

Obhájce vyjádřil pochybnosti

Peter Salaj se na žádost soudu vyjadřoval k jednotlivým případům, které Julínkova komise podle chorobopisů prověřovala. Například u pacienta Jaroslava Kohlmayera, zemřelého 14. srpna 2006, jasně prohlásil, že si nemyslí, že exitus měl souvislost s neordinovaným podáním heparinu. „Klinický účinek preparátu by byl po tak dlouhé době nevýrazný,“ řekl Salaj.

Podobný závěr učinil i v případě Věry Horákové. U Pavla Tláskala, zemřelého 22.června, konstatoval nekompletní hodnocení nálezu ze strany lékařů, nicméně teoreticky připustil, že na zhoršení jeho stavu se mohla podílet nadměrná dávka heparinu. Podobně hovořil i o dalších podezřelých úmrtích, uvedených v obžalobě, ale v souladu s výpovědí Cetkovského se vyjadřoval značně neurčitě.

„U čtyřech případů mám pochybnosti, zda k úmrtí došlo v příčinné souvislosti s jednáním obžalovaného Zelenky. Výpovědi hematologů mé závěry potvrzují,“ poznamenal po výslechu expertů Zelenkův obhájce Jan Herout.

Členové Julínkovy vyšetřovací komise Petr Cetkovský (vpravo) a Peter Salaj předstoupili ve středu dopoledne před hradecký soud jako svědci.foto: Právo/Jidří Bednář

Ve vazbě se spravil

Vypovídat budou ve středu i další pozůstalí po obětech.Shodují se, že je to pro ně těžké, vše se jim vrací. „Když jsme za maminkou jezdili do nemocnice, viděli jsme ho tam, pamatuji třeba, že tam jel s nějakým vozíkem. Ale samozřejmě jsme mu nevěnovali pozornost,“ řekl Právu jeden z příbuzných. I s dalšími se shodl, že Zelenka se za dobu strávenou ve vazbě spravil. „Má kulatější obličej a kratší vlasy,“ dodal.

Otec obžalovaného Bohumil Zelenka tvrdí opak. „Je to jen zdání, ve skutečnosti nyní váží o čtrnáct kilo míň, než před zatčením,“ řekl.

Zatímco v úterý soudci vyslýchali pouze primáře Longina, na středu si předvolali celkem jedenáct lidí. Komise ministra zdravotnictví Tomáše Julínka loni prověřovala v havlíčkobrodské nemocnici záznamy o léčení jednotlivých pacientů.

Po obědě jsou plánovány první svědecké výpovědi příbuzných pacientů z obžalovacího spisu. „Někteří svědkové se však omluvili,“ upozornil předseda senátu Jiří Vacek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám