Hlavní obsah

Havarovaný kamión zastavil provoz na D1

Právo, Novinky, ČTK, pno, pch, pra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie v pátek po poledni uzavřela dálnici D1 na 106. kilometru ve směru na Brno. Na dálnici havaroval kamión a blokuje všechny jízdní pruhy. Za havárií zřejmě stojí silný vítr a počasí. To komplikuje provoz na silnicích po celý pátek. Policie uzavřela i některé dálniční sjezdy.

Článek

Například u Ondřejova havaroval na silnici 1/34 ve směru na Pelhřimov-Kamenice nad Lipou kamión. Silnice je průjezdná jen v jednom pruhu.

Sníh přinesl další dopravní komplikace. „V této chvíli jsou pro kamióny neprůjezdné silnice I/38 od hranic s okresem Kolín až do Jihlavy, I/34 od Ždírce nad Doubravou po Havlíčkův Brod, proměnlivá situace na stejné silnici je i ve směru na Pelhřimov. Oba sjezdy z dálnice D1 na 112 kilometru jsou kvůli situaci na silnici I/38 uzavřeny,“ informoval krátce před desátou hodinou dispečer krajské Správy a údržby silnic Dalibor Tomšů.

Osobní auta neprojedou úsekem Batelov - Bezděčín na Jihlavsku a Dobrá Voda - Horní Cerekev na Pelhřimovsku. Obtížně sjízdná je i silnice u Pálovic nedaleko Jemnice na Třebíčsku.

Fabie skončila v příkopu poté, před polednem nezvládla mladá řidička smyk na zaváté silnici u Ondřejova na Pelhřimovsku.foto: Právo/Jiří Jíra

Situace na Vysočině se kvůli silnému větru, který neustále zafoukává silnice sněhem zejména v otevřených úsecích, stále mění a zajištění průjezdu není v lidských silách.

Dispečer krajského operačního střediska policie Právu sdělil, že dopravních nehod zatím mnoho nebylo (od časného rána na území celého kraje čtyři a jen drobné), řada řidičů však zůstala na silnicích "viset".

Situace na Vysočině:
Pro kamióny je neprůjezdná silnice I/38 od hranic s okresem Kolín do Jihlavy.
Pro kamióny je neprůjezdná silnice I/34 od Ždírce nad Doubravou po Havlíčkův Brod, podobná je situace i směrem na Pelhřimov.
Osobní vozy neprojedou úsekem Batelov - Bezděčín na Jihlavsku a Dobrá Voda - Horní Cerekev na Pelhřimovsku.
U Pálovic nedaleko Jemnice na Třebíčsku je silnice sjízdná jen s velkými obtížemi.

„Například na I/38 pouštíme jen osobní auta a autobusy. Úzce spolupracujeme se silničáři, kteří zanesené úseky postupně čistí,“ uvedl policista.

Sněhové jazyky v Jeseníkách

Problémy musí motoristé očekávat také na severu Olomouckého kraje. Ve vrcholných částech Jeseníků se na silnicích místy tvoří sněhové jazyky. Na vedlejších silnicích čeká na řidiče ujetý sníh. Silnice zafukuje silný vítr sněhem.

Od pátečního rána je neprůjezdná silnice třetí třídy mezi obcemi Řepníky a Střemošnice na Orlickoústecku. Vlivem silného větru se od středních poloh tvoří na silnicích v Pardubickém kraji sněhové jazyky. Místy je podle silničářů silně omezená viditelnost. Komplikace jsou také na hlavních tazích v kraji.

Sněhová fréza byla nasazena na zprůjezdnění uzavřené silnice mezi Batelovem a Horní Cerekví Pelhřimovsku. Foto:ČTK/Luboš Procházka

Sníh na silnicích v Orlických horách

V jižních Čechách trápí vítr a sněhové jazyky cestáře převážně na silnicích třetí třídy. Největší komplikace mohou řidiči očekávat na Jindřichohradecku. Posyp vozovek překrývá na některých místech Šumavy zledovatělý sníh. Silničáři v kraji ale žádný neprůjezdný úsek neevidují.

Situace komplikovaná i v horských oblastech Královehradeckého kraje. Vlivem silného větru se tvoří sněhové jazyky. V nejvyšších polohách Orlických hor zůstává na některých silnicích vrstva ujetého sněhu. Celý den by v kraji mělo mrznout.

Silný vítr komplikuje dopravu také na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji, fouká však v celém kraji. Silničáři nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti, silnice druhé a třetí třídy na Vsetínsku jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Na silnicích se drží ujetá vrstva sněhu.

Lanovky v Krkonoších se rozjely v poledne

Vichr mající rychlostí 126 kilometrů v hodině v noci ze čtvrtka na pátek na hřebenech Krkonoš sílu orkánu, zastavil v pátek ráno řadu zdejších lanovek. Jejich provoz byl obnoven kolem poledne.

"Ráno v deset hodin jsme ještě naměřili vítr o průměrné rychlosti 80 kilometrů za hodinu," přiblížil meteorolog polské observatoře na 1 602 metry vysoké Sněžce. Vichřice znemožnila dopolední provoz špindlerovské lanovky na Medvědín, odkud se lidé stahovali do Svatého Petra, kde vrcholí přípravy na víkendový Světový pohár v alpském lyžování.

Stála i lanovka na Lysou horu v Rokytnici nad Jizerou a úsek lanové dráhy z Růžové hory na Sněžku.

"Přibližovací lanovka a vleky jezdí. Počasí snad v sobotu umožní lanovku na Lysou horu pustit," předjímá ředitel TJ Spartak Rokytnice Petr Cee. Policie počítá o víkendu ve Špindlerově Mlýně, kde proběhne dvojice závodů Světového poháru s regulací dopravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám