Hlavní obsah

Hasičům docházejí peníze, hrozí, že požáry nebude mít kdo hasit

Právo, Radim Vaculík

Českým občanům reálně hrozí, že když koncem příštího roku zavolají kvůli požáru či jiné události hasiče, nikdo nepřijede. Hasičský záchranný sbor (HZS) totiž možná v té době nebude mít peníze ani na základní provoz. Před tak katastrofálním scénářem nyní varuje generální ředitel hasičů Miroslav Štěpán.

Článek

„Jestli to půjde dál tak jako teď, tak jsme příští rok ve třetím čtvrtletí skončili. Nebylo by ani na provoz, ani na pohonné hmoty, a to máte i jiné výdaje – energii, vodu, ochranné prostředky, hasební látky, minimální servis techniky a budov,“ řekl Právu bez obalu Štěpán.

„Jsou to strašné vyhlídky a v takové situaci jsme ještě nikdy nebyli. Je to průšvih, když to řeknu slušně,“ podotkl.

Vnitro a dvacetiprocentní škrty

Hasičský záchranný sbor dostal letos na provoz a investice necelých 1,8 miliardy korun, což je o 13 procent méně než loni.

„Při započítání inflace máme v kupní síle zhruba 75 procent rozpočtu z roku 2001, což je tristní, a jestli by se z toho mělo ještě seškrtat dalších dvacet procent, tak je konec,“ varoval Štěpán.

Až dosud se přitom hovořilo o tom, že ministerstvo vnitra musí učinit ve svém rozpočtu desetiprocentní škrty a nový ministr Martin Pecina nedávno veřejně slíbil, že toto povinné krácení v jeho resortu se nedotkne ani hasičů, ani policie.

„Dělá všechno pro to, aby to tak bylo, ale on je jen jedním z členů vlády. Jedná se, ministr si je toho problému plně vědom, ale jak dopadne hlasování v parlamentu, to nikdo neví,“ upozornil Štěpán s tím, že pro vnitro skutečně resort financí určil dvacetiprocentní škrty.

„Vnitro totiž bylo označeno za bohaté ministerstvo. Jenže 85 procent jeho rozpočtu jsou mandatorní výdaje, tedy mzdy a s těmi se nemůže nic dělat,“ pokračoval Štěpán.

V současnosti už HZS přestal dávat peníze do investic a neopravuje budovy. Štěpán si dokáže představit, že by třeba rok hasiči vůbec nic nového včetně techniky a aut nenakupovali, ale co by bylo pak, to neví. Zaražení investic by se prý navíc výrazně dotklo i dobrovolných hasičů.

Nepomohlo by ani zavření některých méně využívaných stanic, protože ani to by potřebné úspory nepřineslo.

„Takže už je to jen otázka snižování stavů, abych ušetřil, ale pokud stát začne redukovat stavy hasičů, tak si hraje doslova s ohněm. O tom, kolik lidí bych musel propustit, raději vůbec neuvažuji,“ nepřipouští si snižování počtu hasičů Štěpán.

Řešení – příspěvek od pojišťoven

Jediným rázným řešením, jak dostat hasiče z finanční krize, je podle něj finanční zapojení pojišťoven, jak to například už 15 let funguje na Slovensku.

„Záchranný systém ve své podstatě chrání životy i majetek a šetří peníze pojišťovnám. Když se stát evidentně dostává do krize a není schopen ufinancovat alespoň základní potřeby záchranného systému, je třeba znovu otevřít legitimní otázku, že by pojišťovny měly vytvořit fond a přispívat do něj nějakým procentem,“ uvedl Štěpán.

Míní, že je potřeba ještě letos navrhnout a schválit novelu zákona o pojišťovnictví. Sami hasiči se o to v minulosti pokusili třikrát, ale politici se na změně nedokázali dohodnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám