Hlavní obsah

Hasiči zlikvidovali požár skladu v areálu bývalého Svitu ve Zlíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Hasiči v noci na pátek zlikvidovali požár skladu elektroniky, který vypukl ve středu kolem 01:00 v areálu bývalého Svitu ve Zlíně. Do půlnoci eliminovali poslední lokální ložisko ve čtvrtém nadzemním podlaží a odčerpali také veškerou vodu ze sklepních prostor objektu. V pátek krátce před 10:00 byl zásah téměř po 57 hodinách ukončen.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Kouř z požáru zachvátil Zlín

Článek

"Jednotky odjíždějí z místa události. Požářiště přebírá majitel, který bude seznámen s riziky a s nutností objekt zabezpečit. Na požářišti také začnou pracovat vyšetřovatelé,"  řekl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Lokální ohnisko požáru se hasičům podařilo zlikvidovat díky tomu, že prorazili dva otvory do zdiva příčky ze strany, kterou požár nezasáhl. "Po použití bouracího kladiva a nářadí se podařilo otvory prorazit, a hasiči mohli nasadit tři vodní proudy, jimiž hasili v prostoru ložiska hoření. Po zahájení hasebních prací z tohoto směru se rychle ukázalo, že zásadně omezují hoření zasažených materiálů," uvedl Netopil.

Budova je stále pod dohledem statika. Podle něj nadále hrozí lokální destrukce zejména ve starší, nejvíce zasažené části objektu, kterou nejspíš čeká demolice.

Zásah hasičů ve ZlíněVideo: Aleš Fuksa, Právo

O osudu asi 30 let staré sedmipodlažní přístavby rozhodnou odborné posudky. Společnost Cream, které patří požárem zasažená budova s plochou 20 tisíc metrů čtverečních, odhadla škodu v případě úplné demolice a nové stavby až na stovky miliónů korun.

Poškozená společnost HP Tronic Zlín škodu na svém zboží, které tvořily zejména malé domácí elektrospotřebiče, odhadla v případě jejich úplného zničení na více než 210 miliónů korun.

Hasiči kvůli intenzitě požáru ve středu vyhlásili zvláštní, tedy nejvyšší možný stupeň požárního poplachu. Nasazeno bylo 40 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Teplota při intenzivním hoření dosahovala až 600 stupňů Celsia. Monitorováno bylo i ovzduší, nebyly však zjištěny žádné hodnoty škodlivin, které by ohrožovaly lidské zdraví. Ve čtvrtek ráno proto svou činnost ukončil krizový štáb zlínské radnice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám