Hlavní obsah

Zlín zahalil dým, hasiči bojují s požárem v areálu Svitu. Hrozí zřícení budovy

Právo, Novinky, ČTK, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Od středečního rána bojují hasiči s velkým požárem skladové budovy v areálu bývalého Svitu ve Zlíně, informovali mluvčí krajských hasičů Libor Netopil a policejní mluvčí Jana Macalíková. Hustý dým zahalil centrum města, kvůli události se sešel krizový štáb. Obyvatelé města nemají větrat. Podle posledních informací hrozí zřícení budovy.

Hasiči bojují s požárem v areálu SvituVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

U požáru zhruba šestipatrové budovy zasahuje na 28 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, povoláni byli také hasiči z Olomouckého kraje. Byl vyhlášen 4. stupeň požárního poplachu. V budově se objevují praskliny a hrozí její zřícení, požár tepelně namáhá kostrukci. Statik zakázal vstup do budovy, hasiči proto ochlazují budovu zvenku. "Jde o takzvané skryté hoření," uvedl Netopil.

Jak Právu odpoledne sdělil statik, minimálně polovina objektu přijde s největší pravděpodobností zbourat.

Tři zaměstnanci, kteří se nadýchali zplodin, byli ošetřeni na místě. Kvůli zplodinám, které vznikají během požáru skladu elektroniky, provádí policisté evakuaci okolních budov bývalého areálu Svitu. Obytných domů se evakuace netýká. Na místo dorazila mobilní laboratoř hasičů, která monitoruje ovzduší a určí rozsah znečištění ovzduší zplodinami. Informoval o tom krizový štáb, který od ranních hodin zasedá.

„Situace není jednoduchá. Obyvatele v každém případě vyzýváme, aby nevětrali a nechodili do areálu a jeho okolí. Při krátkodobém pobytu venku zdravotní komplikace nehrozí, pouze při dlouhodobém,“ sdělil náměstek primátora Ondřej Běták, který řídí zasedání krizového štábu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Hasiči s požárem bojují několik hodin

Dým dosahuje několika desítek metrů a míří nad centrum krajského města. Kouře si lidé podle Netopila všimli v noci po jedné hodině. V těsné blízkosti budovy stále projíždějí osobní vlaky z Otrokovic na Zlín.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Krizový štáb dovezl jídlo a teplý čaj

V budově č. 103 sídlí několik firem, požár podle Macalíkové zachvátil sklad společnosti HP Tronic, která obchoduje s elektronikou. Předběžné škody na majetku firmy, která má v objektu uskladněné elektrospotřebiče a elektroniku, dosahují dvou set miliónů korun.

Podle Bohuslava Komína z HP Tronic se nejedná o jediný sklad firmy. „Hlavní sklad je v Týništi nad Orlicí a ostatní sklady fungují nadále normálně,“ informoval Právo v tiskové zprávě Komín.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Požár skladové budovy ve Zlíně

Na požár upozornili zaměstnanci, kteří v té době v rámci svých pracovních povinností byli ve skladě. Tři z nich se nadýchali zplodin. „Neprodleně se podrobili zdravotnickému ošetření a mimo únavy jsou v pořádku,“ dodal Komín.

HP Tronic Zlín, která provozuje síť prodejen Euronics, je významnou obchodní firmou v segmentu elektrospotřebičů s ročním obratem v roce 2011 přes sedm miliard korun.

Vlastníkem šestipatrové budovy je společnost Cream Real Estate. „Pokud půjde dolů celý objekt, který je tvořen starší a novější částí, bude se škoda pohybovat ve stovkách miliónů korun. Je to samozřejmě neštěstí. Na druhou stranu jsem velmi rád, že se nic vážnějšího nestalo lidem, kteří v těch prostorách pracovali,“ řekl Právu Martin Jarolím z vedení společnosti.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

U požáru zasahuje na 15 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů.

V areálu bývalého obuvnického podniku sídlí řada firem, které zde mají své sklady. Příčina požáru není známá a bude předmětem vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám