Hlavní obsah

Hasiči sundávali v olomoucké zoo pandu červenou ze stromu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Úsměvnou záchranu mají za sebou olomoučtí hasiči, kteří ve čtvrtek vyjeli do místní zoo, aby pomohli zachránit pandu červenou na útěku. Vylezla na vysoký strom a nechtělo se jí zpět. Nakonec si dala říct a nechala se zachránit.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Panda červená utekla do výběhu kamzíků

Článek

Mluvčí hasičů Zdeněk Hošák v pátek informoval, že žádost o pomoc přišla v podvečer na linku 112. Panda utekla ze svého výběhu do jiné části zoo a vylezla do výšky asi 12 metrů. Prioritou bylo, aby nedošlo ke zranění uprchlíka. Na záchranu se vydal hasič lezec.

Kočku uvízlou v potrubí zachraňovali hasiči na Brněnsku nadvakrát

Krimi

„Součástí záchranné strategie bylo prořezání několika menších stromů a odstranění a natažení záchytné záchranné sítě. Je nutné doplnit, že pandě se nikterak nechtělo zpátky na zem. Po desítkách minut se k návratu rozhodla po různých typech přesvědčování, manipulace se stromem či jiné nikterak drastické hasičské metody,“ popsal Hošák.

Hasiči na Olomoucku vyprošťovali koně, který uvázl v potoce v bahně

Krimi

Panda podle něj po nějaké době opravdu rezignovala na další setrvání v korunách stromů, protože ji hasiči kropili vodou z hadice, a přiblížila se k hasiči, který ji zachytil a dostal zpátky na zem. Tam si ji bez jakékoliv újmy převzali ošetřovatelé. Zasahující hasiči uvedli, že šlo o opravdu netradiční zážitek s dobrým koncem, což se při jejich práci moc nestává.

Mluvčí zoo Iveta Gronská uvedla, že šlo o samce Gérarda, který žil několik měsíců ve výběhu s jiným samcem. Jenže samci se spolu nemohli domluvit a nakonec to dopadlo tak, že byl Gérard vyhnán. Utekl do výběhu kamzíků.

„Gérard byl na útěku od úterý. Včera ho spatřil kolega ve výběhu kamzíků. Po vyhodnocení situace, kdy se samec ocital přímo uprostřed výběhu na značně vzrostlém stromě, jsme kontaktovali hasiče. Celá zásahová akce trvala cca hodinu. Zaměstnanci zoo stáli v 15členném týmu pod stromem s nataženou plachtou,” doplnil ředitel zoo Radomír Habáň.

Reklama

Výběr článků

Načítám