Hlavní obsah

Hasiči likvidují požár ve vojenském prostoru Libavá, škody jdou do milionů

Právo, mhr
Olomouc

Rozsáhlý požár likvidují od sobotního večera hasiči ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. V noci na neděli kvůli němu vyhlásili třetí stupeň poplachu. Oheň zasáhl plochu o rozloze zhruba deseti hektarů. Právu to řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči bojují s plameny na LibavéVideo: HZS Olomouckého kraje

 
Článek

Zásah podle něj komplikuje vítr i těžko přístupný extrémně kopcovitý terén těžko dostupný pro příjezd cisteren. Hasiči museli na několika úsecích natáhnout desítky metrů hadic. „Jde o složitější zásah. Na jeho likvidaci se podílí patnáct jednotek hasičů,“ konstatoval Hošák.

V noci na neděli bylo podle něj požářiště rozděleno do tří úseků a u rybníků bylo zřízené čerpací stanoviště. Hasiči nejvíce zasažená místa procházeli, rozhrabávali a prolévali vodou. Požár se jim podařilo lokalizovat krátce v neděli krátce před šestou hodinou ranní.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Požár zachvátil plochu zhruba deseti hektarů.

„Za světla se odkryla skrytá hoření. Během ranních hodin došlo k prostřídaní zasahujících jednotek. Jedná se o časově velmi náročný zásah, který potrvá delší dobu, a i po jeho skončení bude nutný ohled vlastníků,“ upozornil mluvčí

Příčina vzniku požáru, který vypukl v oblasti Velké Střelné zhruba pět kilometrů od Města Libavá, je zatím nejasná. Nemá souvislost s vojenskou činností. „O víkendu nebyl ve výcvikovém prostoru ani voják, nestřílelo se, požár tak nebyl důsledkem vojenské činnosti,“ sdělil ČTK přednosta újezdního úřadu Ladislav Zakuťanský.

Způsobena škoda na porostu je podle Hošáka odhadována v řádu milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám