Hlavní obsah

Hanykovics se chce vyhnout zbytku trestu

Právo, tim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Radek Hanykovics, který byl v Thajsku odsouzen za pašování heroinu a část trestu si po letech odpykával v ČR, žádá o upuštění od výkonu trestu.

Článek

"Žádost byla podána počátkem tohoto týdne u Obvodního soudu pro Prahu 6," sdělil včera Právu jeho právní zástupce Dušan Doubek. Tento soud ve věci na území ČR jednal v první instanci.

Důvodem žádosti je zdravotní stav Hanykovicse. Údajně trpí chorobou, kterou však advokát odmítl specifikovat. "Samozřejmě vím, jakou nemoc má, ale nejsem oprávněn ji sdělit," dodal.

O upuštění od výkonu trestu je možné požádat v případě, že je odsouzený stižen chorobou ohrožující život. Nyní bude na soudních znalcích a jejich odborných posudcích, aby vyhodnotili, zda tomuto kritériu Hanykovicsův stav odpovídá. Hanykovics podal rovněž tento týden u Obvodního soudu pro Prahu 4 ještě jednu žádost, a to o prodloužení přerušení výkonu trestu. O ročním přerušení zmíněný soud rozhodl loni v únoru. "Žádosti jsme podali dvě, neboť jsme laici, nikoli lékaři. Nevíme, jestli Hanykovicsova nemoc je skutečně až tak životu nebezpečná. Od toho jsou znalci," uvedl Doubek.

Hanykovicsovi původně za pašování více než dvou kilogramů drogy do Thajska hrozil trest smrti. Nakonec mu byl zmírněn, v tamní věznici si měl odpykat 50 let. I tato doba mu pak byla při příležitosti dvou královských amnestií snížena, nejprve o polovinu, následně o čtyři roky a dva měsíce. Měl si tedy odsedět dvacet let a deset měsíců. Osm let pobyl v thajském vězení, v roce 2004 pak nastoupil výkon trestu v ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám