Hlavní obsah

Hada v Kauflandu našel herpetolog, který v Praze chytil mambu

– Karviná • Aktualizováno

Had, kvůli kterému byla několik dní uzavřena prodejna Kauflandu v Orlové na Karvinsku, byla užovka obojková. V pátek brzy ráno ji přivolaný odborník odchytil. Prodejna bude v brzké době opět otevřena. Podle mluvčí Kauflandu Renaty Maierl hada odchytil herpetolog Tomáš Bublík, který chytil minulý týden mambu v Praze.

Foto: Kaufland Management ČR s.r.o.

Odchycená užovka obojková

Článek

Hada v obchodě hledali hasiči od úterý. Plaza v úterý ráno zachytil kamerový systém. Mluvčí obchodu uvedla, že šlo o mládě neškodné užovky obojkové.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Herpetolog Tomáš Bublík

Minulý týden chytili v Praze odborníci smrtelně jedovatou mambu zelenou, která unikla z domu v Hlubočepích a předtím uštkla třicetiletou ženu, zřejmě svou majitelku. [celá zpráva]

Odchyt mamby zelené v zahrádkářské kolonii v HlubočepíchVideo: Policie ČR

Had se poté dostal do nedaleké zahrádkářské osady, kde ji chytil herpetolog Tomáš Bublík.

Velkého hada nalezl ve středu i muž na pražském sídlišti Nové Butovice. Přivolaní strážníci zjistili, že šlo o mrtvou krajtu. [celá zpráva]

V Česku je užovka obojková nejrozšířenějším hadem. Není jedovatá a její výskyt je běžný po celé Evropě. Má štíhlé tělo dosahující délky až 120 centimetrů, rekordní nálezy hovoří až o dvou metrech. Užovka se dožívá zhruba deseti let. Lidé si ji často pletou se zmijí. S českým územím je natolik spjatá, že se promítla i do slovanské mytologie, podle které užovka přináší štěstí. Staří Slované jí rovněž přinášeli pravidelně obětiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám