Hlavní obsah

Hacker měsíce ovládal veškerá zařízení rodiny na Benešovsku. Vyšetřování ukázalo na syna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benešov
Aktualizováno

Tři měsíce šikanoval hacker rodinu z Benešovska. Napojil se do jejich domácí sítě, měnil hesla, nechával vzkazy na chytré televizi a požadoval 100 tisíc korun. Případ začali vyšetřovat policejní specialisté. Po výsleších zjistili, že tajemným hackerem byl nezletilý syn.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Policie přijala oznámení na konci roku s tím, že domácí síť je zabezpečená, ale přesto se do ní dostal neznámý hacker.

Opakovaně měnil názvy domácí Wi-Fi sítě, hesla a PIN kódy ke všem stolním počítačům a notebookům i mobilním telefonům všech členů rodiny a také průběžně odpojoval domácnost od internetu a způsoboval poruchy různých elektronických zařízení.

Mladík dostal tři roky natvrdo za hackerský útok

Bezpečnost

Otec rodiny celou záležitost ohlásil na policii po měsíci potíží. „Zprvu vše vypadalo tak, že se tohoto jednání musí dopouštět opravdu zkušený hacker. V některých případech se začal napojovat i na chytrou televizi, kde zanechával různé vzkazy,“ informovala mluvčí policie Barbora Schneeweissová.

Nakonec v angličtině sdělil, že ovládává Wi-Fi a dokáže zničit všechny počítače. Aby k tomu nedošlo, žádal výkupné 100 tisíc korun.

Policisté během vyšetřování vyslechli celou rodinu a odborníci se podívali na zabezpečení a chod sítě. V tu chvíli našli indicie, že možná nejde o hackera zvenku. Nikdo z rodiny se ovšem k ničemu nechtěl přiznat.

Vrchol teprve přijde, obávají se hackerských útoků na nemocnice experti

Bezpečnost

Do případu se pak zapojili kybernetičtí odborníci. „Monitorováním síťového provozu od specialistů nebyl zjištěn přístup z vnějšího prostředí ani pohyb útočníka v domácí síti. Právě všechny tyto informace pak policisty vedly k utvrzení se v tom, že útočník musí pocházet z rodiny,“ konstatovala mluvčí.

Když policisté získali dostatek důkazů, udeřili na nezletilého chlapce, který se pod tíhou okolností přiznal. Co ho k jeho jednání vedlo, nesdělil. „Vzhledem k tomu, že nezletilý mladík měl ke všem zařízením v domácnosti přístup, jeho chování nenaplňuje jeden ze znaků skutkové podstaty trestného činu a celý případ byl minulý týden policisty odložen,“ uzavřela mluvčí policie.

Policie věk syna nesdělila, pouze uvedla, že šlo o nezletilého chlapce. Podle informací Novinek mu bylo mezi 11 a 13 lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám