Hlavní obsah

Hacker loni útočil na olomoucký magistrát ze zahraničí, najít se jej však nepodařilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Kriminalistům se nepodařilo zjistit, kdo konkrétně stojí za kybernetickými útoky, které loni na jaře ochromily činnost olomouckého magistrátu. Dospěli jen k závěru, že byly vedeny ze zahraničí. Šetření případu proto bylo odloženo. Právo o tom ve čtvrtek informoval policejní mluvčí Libor Hejtman.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Kriminalisté odboru analytiky a kybernetické kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje odložili trestní věc podezření ze spáchání přečinu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, týkající se napadení počítačové sítě Magistrátu města Olomouce z počátku dubna 2021, neboť se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání vůči konkrétní osobě,“ uvedl mluvčí.

Neznámý pachatel loni v dubnu nezjištěným způsobem překonal bezpečnostní opatření počítačového systému olomouckého magistrátu a zde zašifroval data. Pracovníkům radnice tím zamezil přístup k uloženým datům a počítačovým systémům.

Účet za kyberútok na nemocnici v Benešově je 59 milionů. Pachatel se nenašel

Krimi

„V zašifrovaných souborech zanechal zprávu, že pro dešifrování systémů požaduje zaslat 100 tisíc dolarů ve virtuální měně. Poškozená organizace s pachatelem nevyjednávala a požadované peníze neodeslala,“ připomněl Hejtman.

Pachatel po uplynutí lhůty k zaplacení, tedy zhruba po dvou týdnech, znovu zaútočil na server magistrátu útokem charakteru DDoS, ale bezvýsledně. „IT tým útok rychle odhalil, provedl protiopatření a preventivně příslušné servery odstavil,“ řekl Právu již dříve mluvčí olomouckého magistrátu Michal Folta.

Skupina útočníků podle něj druhý atak zdůvodnila tím, že město obnovilo datovou infrastrukturu vlastními silami a nezaplatilo požadované výkupné. „Podle jejího vyjádření šlo o mstu,“ konstatoval Folta.

Na hackery si došlápnou i vojenští zpravodajci

Domácí

Na případu s krajskými kriminalisty spolupracovali pracovníci Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, konzultanti z Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava, IT specialisté Magistrátu města Olomouce i mezinárodní organizace Europol. Kromě pátrání po pachateli společně řešili i prevenci vůči dalším možným kybernetickým útokům.

„Kriminalistům se podařilo zmapovat činnost pachatele. Shromážděné indicie je zavedly do zahraničí. Nicméně zahájit trestní stíhání proti konkrétní osobě se jim nepodařilo. Útočník nenapadl škodlivým kódem ransomware Avaddon pouze síť olomouckého magistrátu, ale tímto virem byly napadeny i další právnické korporace a orgány státní správy po celém světě,“ poznamenal Hejtman.

Přestože kriminalisté případ odložili podle trestního řádu, i nadále podle něj povedou po pachateli pátrání. „V případě jeho dopadení mu hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest,“ doplnil policejní mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám