Hlavní obsah

Gentleman z Ostravy zachránil život sraženému bruslaři

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Dvacetiletému mladíkovi na kolečkových bruslích, kterého loni v Ostravě srazil bezohledný řidič osobního auta, a poté z místa nehody ujel, pomohl náhodný svědek nehody Radim Zemlák a zřejmě mu tím zachránil život. V pátek za svůj čin převzal ocenění Gentleman silnic. Stal se v pořadí 65. nositelem tohoto titulu, který pravidelně uděluje Policie ČR a Česká pojišťovna.

Foto: Aleš Honus, Právo

Radim Zemlák (uprostřed) přebral titul Gentleman silnic z rukou policejního ředitele Tomáše Landsfelda. Vpravo regionální ředitel pojišťovny Ivo Brodecký.

Článek

Jako výraz uznání převzal Radim Zemlák, jenž je shodou okolností policistou, certifikát a hodnotné značkové hodinky. Nehoda, při které šlo mladému muži o život, se stala loni 23. března v Ostravě-Třebovicích.

„Slyšel jsem brzdy a pak náraz. Podíval jsem se z okna a na ulici jsem viděl ležet mladého muže,“ řekl při přebírání titulu Radim Zemlák.

Když vyběhl ven s mobilem v ruce, zjistil, že chlapec je nepřirozeně pokroucený a nedýchá. „Zaklonil jsem mu hlavu a v ten moment začal naštěstí dýchat. Naříkal, že ho všechno bolí. Hned jsem volal záchranku,“ řekl Zemlák.

Po chvíli se na místo nehody seběhli další lidé, kteří začali zraněnému pomáhat. „Klukovi sousedi sundali brusle, aby mu nenatekly nohy. Pak už přijeli policisté a záchranka,“ řekl. Mladík utrpěl závažné zranění a nebýt rychlé pomoci, možná by nehodu nepřežil.

Mladíka srazil známý delikvent

Třicetiletý řidič, který mladíka srazil a z místa nehody zbaběle ujel, byl dopaden po několika dnech. Podle policie jde o známého delikventa, který je závislý na drogách.

„Bohužel jde o člověka, se kterým asi i v budoucnu nepochybně budeme mít co do činění. V současné době s ním probíhá soudní řízení a zatím nebylo rozhodnuto o trestu,“ řekl ředitel ostravské policie Tomáš Landsfeld s tím, že obviněný není ve vazbě a pohybuje se na svobodě.

Policejní ředitel dodal, že si velmi váží lidí, kteří nejsou lhostejní k cizímu neštěstí a dokážou druhému nezištně pomoci. „V tomto případě mám dvojnásobnou radost, že je to policista,“ dodal Landsfeld.

Titul Gentleman silnic udělují Česká pojištovna a Policie ČR od roku 2004 s cílem motivovat lidi k tomu, aby si na silnicích pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Od té doby titul převzalo už 65 lidí na 31 místech celé České republiky. Nejmladším nositelem tohoto titulu se stal dvanáctiletý Štěpán Morong ze Šumperska, který zachránil život svému otci, na nějž se převrátil traktor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám