Hlavní obsah

Gangsteři nakradli luxusní auta za 53 miliónů

– PRAHA

V sobotu v noci policie zadržela v Praze šest členů východoevropského gangu, který se specializoval na luxusní vozy. Tři cizince policisté zatkli poté, co odcizili jedno auto v ulici V Podbabě a pro další trojici si policisté zašli do jejich bydliště. Nejmladší ze zadržených je šestadvacetiletý a nejstarší šestačtyřicetiletý cizinec.

Foto: Irena Bucharová
Článek

Po zadržení cizinců následovali nejen domovní prohlídky, ale také prohlídky nebytových prostor, kde pachatelé upravovali auta na cestu do zahraničí. Pražští policisté zajistili pět vozidel v hodnotě asi deset miliónů korun a také přístroje, které profesionální zloději používali, například vysílačky.

"Do dnešního dne jim policisté prokázali dvacet jedna případů se škodou více než třiapadesát miliónů korun. Policejní komisař zadržených šest cizinců obvinil z trestných činů krádeže, porušování domovní svobody a poškozování cizí věci, poté skončili v policejní cele," uvedla policejní mluvčí Eva Brožová.

Na případu pracovali policisté od října 2003. Postupně získávali důkazy o celé mezinárodně organizované skupině pachatelů. Polsky a ukrajinsky hovořící muži se zajímali jen o luxusní auta, např. mercedesy a BMW.

Šlo o profesionální krádeže na objednávku, po odcizení každého vozu s ním odjížděli do předem pronajatých garáží. Tady další pachatelé změnili na základě předem získaných dokladů identifikační znaky vozu a vyměnili registrační značky, většinou za německé.

Auta končila na Ukrajině

Teprve poté vozidla směřovala do Polska a dále až na Ukrajinu, do oblasti Lvova. To už vozidlo mělo zase jinou registrační značkou, většinou Ukrajinskou a k převozu vozů do cílové stanice pachatelé využívali spolupráce známých celníků právě z této země.

Hlavní organizátor z Ukrajiny obstarával zakázky na konkrétní auta, zajišťoval doklady a následný odběr upraveného zboží. Samotní pachatelé si nejprve vozidla natipovali, poté několik dní sledovali majitele a jeho zvyklosti a zjistili také jeho bydliště. Pak kradli přímo z pozemků, z garáží z rodinných domů, nebo z parkovacích stáních v podzemních garážích.

Na akci nazvané Kyjev spolupracovali čeští policisté s kolegy ze Slovenka, Polska, Německa a Izraele.

Reklama

Výběr článků

Načítám