Hlavní obsah

Gang v uniformách policistů bestiálně mučil své oběti

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gangsteři v policejních zásahových uniformách, patřící zřejmě k takzvanému Berdychovu gangu, neváhali bestiálně mučit muže i ženy, aby od nich získali peníze. Jedním z mučících nástrojů, které gang používal, přitom byla běžná elektrická kulma na vlasy.

Foto: Jiří Smutný

Nové infocentrum v Panenské ulici

Článek

"Stalo se to 10. října večer před čtyřmi lety. Šest a půl hodiny to trvalo. Byli čtyři v policejních mundúrech a kuklách. Porval jsme se s nimi, přemohli mě ale a zmasakrovali. Spoutali mě, zalepili mi ústa a oči. Byl jsem pobodaný, měl jsem puklou lebku, přeražený nos," vylíčil bývalý tramp z Ostravy.

Gangsteři pak začali mučit jeho manželku

"Jen jsem slyšel její křik," vzpomíná. "Dali jí do pochvy kulmu na vlasy a hrozili, že ji zapojí do zástrčky," říká. Jeho manželka trpí od přepadení vážnými zdravotními problémy. "Má žena je v plném invalidním důchodu. Do dneška se z toho nevzpamatovala. Nedokázal jsem ji ubránit. Mám zmrtvělé obě ruce. Nemohu od té doby pracovat," líčí.

Pachatelé museli být podle něj buď policisté, nebo příslušníci bezpečnostní služby. Do jejich rodinného domu ale vnikli pod záminkou, že jsou policisté. Odešli s několikamiliónovým lupem. Peníze a cennosti nalezli ve skrýši, kterou jim nakonec prozradila mučená žena.

Policie přišla na stopu možným pachatelům až letos po pozatýkání gangu vyděračů Davida Berdycha, který podle obvinění k loupežím, únosům, mučení a vraždění obětí používal zásahové policejní stejnokroje, zdařile padělané policejní a soudní doklady.

Zmučený podnikatel nic neohlásil

Ostravští manželé se několik měsíců báli policii ohlásit, co se jim stalo. Domnívali se totiž, že je přepadli, mučili a oloupili skuteční policisté. Nebyli jediní, kdo ze strachu měsíce mlčel. Někteří mlčí dodnes. "Před pěti lety mě unesli uniformovaní policisté a drželi v nějakém sklepě. Skrýš s penězi a přístup ke kontu jsem prozradil až ve chvíli, kdy mi vrazili do konečníku elektrickou kulmu a dali ji do zásuvky. To nikdo nevydrží," řekl Právu podnikatel ze Staré Boleslavi. Tvrdil, že případ dones nehlásil. "Nevěřím policii. Ti, co mě mučili, měli služební průkazy, uniformy. Všechno na nich bylo od policie. Oželel jsem těch pět miliónů, o které mě obrali," dodal.

Policie informace Práva o bestiálním mučení elektrickou kulmou nevyvrátila. "Dotazy Práva v této věci jsem předala Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Sdělili mi, že se za současného stavu vyšetřování nebudou k dotazům vůbec vyjadřovat," řekla ve čtvrtek Právu mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

Gangsteři ve vazbě už začali zpívat

Podezření z bestiálního mučení obětí Berdychovým gangem se vyšetřuje. Alespoň podle náměstka středočeského krajského žalobce Petra Šnajdra. "Mučili oběti. Vím, že poškozeným hrozili i mučením elektrickou kulmou. Je to i ve vyšetřovacím spise. V současné době někteří ze zadržených začali popisovat i mučení obětí. S ohledem k poškozeným a k vyšetřování nemohu techniky mučení popisovat," řekl Právu Šnajdr. Uvedl, že zadržení z Berdychova gangu si uvědomili, že "spadla klec". Hrozí jim i výjimečné tresty doživotního vězení, a tak začali mluvit. "Snaží se ukázat v lepším světle. Nečekají, až na ně někdo něco hodí, a snaží se všechny přitěžující okolnosti shodit na jiné. Pro vyšetřování to je dobré," poznamenal.

Zločiny Berdychova gangu vyšetřuje jako vyšetřující žalobce Svatopluk Nauš z okresního státního zastupitelství pro Prahu-východ. Dosud s detektivy republikového Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu obvinil třicet osob. Z účasti na násilných loupežných a vražedných operací gangu již obvinil i šest policistů, z nich někteří sloužili v elitním pražském odboru boje s organizovaným zločinem - OBOZ. Ten podléhá pravomocem vedení pražské policie a nikoli policejnímu prezidiu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám