Hlavní obsah

Gang, který nelegálně obchodoval s naftou, pochytali celníci

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Organizovanou skupinu osob, která nelegálně obchodovala s motorovou naftou, zadrželi v minulých dnech olomoučtí celníci.

Zásah celníků proti gangu obchodníků s naftouVideo: Celní ředitelství Olomouc

 
Článek

„Pachatelé dopravili na naše území bezmála 1,3 miliónu litrů minerálního oleje. Celníci tak zabránili daňovému úniku, který byl předběžně vyčíslen na více než 23 miliónů korun,“ informovala Právo v pondělí mluvčí Celního ředitelství Olomouc Marie Bortlová.

Úspěšným zásahem 26. a 27. ledna vyvrcholila závěrečná část operace „JIH“, která byla zaměřena na obchodování s nezdaněnou naftou. Organizovaná skupina pachatelů pořizovala technické oleje od německé společnosti. Zboží nakládali v Rakousku a dodávali je v plastových kontejnerech o objemu tisíc litrů do České republiky. Deklarovali je jako zboží, které nepodléhá spotřební dani.

„To však dále prodávali jako motorovou naftu, aniž by přiznali a zaplatili spotřební daň a daň z přidané hodnoty,“ uvedla Bortlová s tím, že na realizaci závěrečné části akce se podíleli nejen celníci z odboru pátrání celního ředitelství, ale také zlínští kriminalisté.

Foto: Celní ředitelství Olomouc

Naftu černí obchodníci dodávali v plastových kontejnerech o objemu tisíc litrů.

Společně zadrželi devět osob české národnosti, provedli 17 domovních prohlídek, 18 prohlídek jiných prostor, zajistili jedno nákladní a šest osobních vozidel, tankovací zařízení, sedm čerpadel a necelých 16 tisíc litrů minerálních olejů.

„Všem devíti osobám bylo sděleno obvinění ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a tři z nich jsou stíhány vazebně. Pachatelům hrozí trest odnětí svobody až na deset let,“ informovala dále mluvčí a dodala, že loni olomoučtí celníci zadrželi a nepropustili na český trh více než 160 tisíc litrů nezdaněných minerálních olejů a zabránili tak úniku na daních ve výši dvou miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám