Hlavní obsah

Fotbalista dostal u soudu trest za faul na hřišti

Právo, Pavel Karban
NOVÝ JIČÍN

Za surový faul bude 21letý Aleš Sokolík z Bartošovic na Novojičínsku pykat. Okresní soud v Novém Jičíně mu za těžké zranění protihráče vyměřil šest měsíců s odkladem na rok a půl. Sokolík navíc dostal na dva a půl roku zákaz účastnit se jakéhokoliv fotbalového zápasu, který bude pořádat Českomoravský fotbalový svaz, a za léčení soupeře musí zdravotní pojišťovně zaplatit 43 tisíc korun.

Foto: Pavel Karban, Právo

Amatérského fotbalistu Aleše Sokolíka (vpravo) z Bartošovic soud v Novém Jičíně odsoudil za hrubý faul na hřišti.

Článek

K osudnému střetu Sokolíka se 37letým Radimem Výtiskem došlo v květnu 2007 v průběhu prvního poločasu utkání III. okresní třídy mezi Bartošovicemi a Jistebníkem. Sokolík zasáhl ve skluzu Výtiska tak silně, že mu způsobil otevřenou frakturu lýtkové i holenní kosti.

Zraněný fotbalista se léčil několik měsíců a nakonec dostal kvůli úrazu invalidní důchod. Disciplinární komise následně potrestala faulujícího Sokolíka na 18 měsíců nepodmíněně.

Před soudem se Sokolík zodpovídal z trestného činu těžkého ublížení na zdraví. Ve čtvrtek vypovídali už jen tři svědci: dva hráči a soudní znalec.

Každá výpověď úplně jiná

"Jednalo se o těžké poranění, způsobené zvlášť intenzivní silou,“ popsal znalec způsob zranění. Dvojice fotbalistů více světla do případu nevnesla. "Co svědek, to jiné utkání,“ poznamenala soudkyně Ivana Poláková. Narážela tak na fakt, že v průběhu soudního řízení se snad nenašli dva svědci, kteří by vypovídali stejně.

Zatímco státní zástupce navrhoval pro Sokolíka podmínku a zákaz činnosti fotbalisty na 10 let, neboť se nejednalo o jeho první fotbalové provinění, obhájce Vladimír Hampl požadoval svého klienta zprostit obžaloby. "Žádný důkaz jednoznačně nepotvrdil, že by byl obžalovaný vinen,“ upozornil advokát.

Ve hře je odvolání

Soudkyně Poláková ale nakonec rozhodla o fotbalistově vině, což Hampla překvapilo. "Já bych se přikláněl k odvolání, uvidím ale, na čem se dohodnu s klientem,“ poznamenal a dodal, že pokud by konečný verdikt byl stejný, musel by nyní každý fotbalista nastupovat do zápasu s vědomím, že ze hřiště může jít jako obžalovaný. Stejně jako Hampl se Sokolíkem si i státní zástupce ponechal lhůtu na odvolání.

Sokolík je teprve druhým fotbalistou, kterého české soudy uznaly vinným ze zranění soupeře. Téměř před rokem totiž Ústavní soud odmítl stížnost Jiřího Beneše z východočeské Uhříněvsi, který protihráči zlomil lýtko a přetrhl vaz v kotníku. S ohledem na to, že tak ale neučinil schválně, trest od soudu nedostal. Zraněný Milan Šimek ale na základě rozsudku vysoudil na Benešovi bolestné ve výši 130 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám