Hlavní obsah

Farmář postříkal starostu fekáliemi, bude za to platit

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrhaveč

Je asi jediným starostou v republice, který na vlastní kůži zažil, co to je být potřísněný výkaly od hlavy až k patě. Šedesátiletého Zdeňka Touška (nezávislý), který je v čele Vrhavče na Klatovsku už jednadvacet let, postříkal fekáliemi místní zemědělec Jaromír Novák.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Incident řešili úředníci z komise pro projednávání přestupků Městského úřadu v Klatovech a nyní rozhodli, že farmář jednal schválně a bude za to platit - 1500 korun pokutu za přestupek proti občanskému soužití a dalších necelých sedm tisíc korun jako náhradu škody.

Jak se Toušek pod sprškou výkalů vůbec ocitl? „Stalo se to loni 13. srpna. V podvečer pan Novák rozvážel traktorem s fekálním vozem kravskou kejdu. Během chvíle mi volalo několik místních občanů, kteří si stěžovali, že fekálie vyváží do blízkosti ochranného vodního zdroje. Zalarmoval jsem proto pracovnice životního prostředí, které následně přijely na místo a začaly to řešit,“ vybavoval si starosta události, které předcházely samotnému konfliktu.

Potřísnil jeho i vnitřek auta

Mezitím si Toušek zajel k sousedovi na kávu. „Když jsem chtěl od něho odjet, tak za vraty stál traktor s fekálem a blokoval výjezd. Soused mě proto pustil druhou stranou. V tom okamžiku řidič traktoru nastartoval a jel za mnou. Pak se mne snažil nadjet, a jakmile jsem byl na úrovni zadní části fekálu, začala z něho stříkat kejda. Pořád vidím proud těch srágor, jak na mě tečou otevřeným bočním okýnkem, které jsem v tom šoku vůbec nestačil zavřít,“ popisoval Toušek dramatické okamžiky.

V první chvíli chtěl vyskočit z auta a jít si to s útočníkem vyřídit. „Byl jsem pod takovými emocemi, že bychom se asi na místě poprali. Nakonec zvítězil zdravý rozum a raději jsem zavolal policii a oznámil napadení,“ pokračoval starosta.

On sám byl špinavý a zapáchal stejně jako celý interiér auta, který musela vyčistit specializovaná firma „V obci se to rychle rozneslo, ještě teď si mě kvůli tomu lidé dobírají. I já se tomu zasměju, ale jestli bude komunikace s rodinou zemědělce tímto způsobem dál pokračovat, tak zvažuji, že se na starostování vykašlu a budu si raději užívat vnoučat,“ uzavřel starosta.

Neúmyslně zavadil o páku

Otec provinilého farmáře v rozhovoru s Právem popřel, že by se jednalo o úmysl starostu poškodit. „Ono to tak působí, ale ve skutečnosti šlo o shodu náhod. Starosta tady jezdil autem po cyklostezce a syn ho chtěl upozornit na to, že by to jako starosta dělat neměl. Bohužel se stalo to, že syn při řazení zavadil o páku ovládající ventil fekálního vozu a vystříkla kejda. Byla to chyba,“ prohlásil Novák starší s tím, že pokutu i náhradu škody rodina zaplatí.

Přestupková komise ale Novákově verzi o nešťastné náhodě neuvěřila. Dospěla k závěru, že to byla z jeho strany schválnost, neboť na starostu si předem počkal a pak za ním vědomě a úmyslně vyjel traktorem s fekálem. Podle úředníků je nepravděpodobné, aby člověk, který má zkušenosti s vypouštěním kejdy, nechtěně pouze zavadil o páku ovládající výpusť právě ve chvíli, kdy míjí auto, za kterým se předtím úmyslně vydal.

„Naše rozhodnutí ale ještě není pravomocné,“ upozornila předsedkyně přestupkové komise Jindřiška Jandová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám