Hlavní obsah

FAMU vyzvala policii, aby prošetřila incident s tibetskou vlajkou

Akademický senát pražské filmové fakulty vyzval vedení policie, aby vyšetřilo chování dvou mužů, kteří se v době návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v ČR zajímali o tibetskou vlajku na budově školy. Muži se představili jako příslušníci kriminální policie. Senát pokládá tento počin za bezprecedentní narušení práva na svobodu vyjadřování. Fakulta o tom informovala na svém webu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tibetská vlajka v ulicích Prahy během návštěvy čínského prezidenta

Článek

Podle České televize policie ve čtvrtek incident popřela. Mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán ve zprávě pro ČT jednoznačně vyvrátil, že by se podobná situace odehrála, a poukázal na to, že vyvěšování vlajek nepodléhá žádnému povolení.

Škola však v pátek zveřejnila kamerový záznam, který celou událost zachytil. Bocán poté slíbil, že policie celou věc prošetří. "Na základě informací, které se objevily v některých médiích, je i tento údajný exces prověřován kontrolními orgány policie," řekl ČT mluvčí.

Fakulta se během návštěvy čínského prezidenta ve dnech 28. až 30. března připojila k iniciativě veřejného vyvěšení tibetské vlajky coby symbolu vyjadřujícího podporu všem osobám a skupinám, jejichž lidská práva jsou porušována perzekucí ze strany čínského režimu.

Dva muži se na děkanát FAMU, který sídlí na Smetanově nábřeží naproti Žofínu, dostavili ve středu 30. března v ranních hodinách. Právě ve středu se Si Ťin-pching účastnil ekonomického fóra na pražském Žofíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám