Hlavní obsah

Falešný elektrikář okradl třicet seniorek o půl miliónu, stojí před soudem

Právo, Petr Kozelka
Brno

Dobrý den, jsem z elektrárenské společnosti a přišel jsem vám odečíst elektroměr. Takovou větu slyšely tři desítky stařenek, ke kterým zavítal falešný elektrikář. Po jeho odchodu zůstaly stařenkám jen oči pro pláč, uvěřily totiž jeho báchorkám a muž je obral často o jejich veškeré úspory. Nyní muž stanul před soudem.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ivan Vaňo skončil po svém zadržení ve vazbě a u soudu odmítl vypovídat.

Článek

Podle obžaloby je oním fantomem, který důchodkyně okradl celkem o půl miliónu korun, jednačtyřicetiletý Ivan Vaňo, který se v pondělí začal z krádeží a podvodů zpovídat před okresním soudem Brno - venkov. Jeho revírem mělo být Brněnsko, Blanensko, Hodonínsko, Jihlavsko a zavítal údajně i na Zlínsko a Uherskohradišťsko. Všechny útoky se podle policie odehrály v květnu a červnu letošního roku.

Státní zástupce muže viní z celkem sedmadvaceti útoků. Příběh byl při většině případů stejný. Vaňo měl zazvonit u domku, kde bydlela osamělá seniorka. Do domu se podle obžaloby vloudil pod záminkou kontroly elektroměru a překvapeným důchodkyním měl sdělit, že podle jeho výpočtů dluží elektrárenské společnosti peníze. Zaskočené seniorky pak sáhly po peněženkách nebo penězích z kredence či jiných „tajných“ skrýší a nedoplatek zaplatily.

„Poté je obžalovaný vyzval, aby šly třeba do průjezdu nebo vedlejší místnosti vyzkoušet, zda tam svítí světla, a mezitím jim peníze ukradl,“ prohlásil státní zástupce.

Měl dluhy

Sám Vaňo před soudem sice odmítl vypovídat, ale při předchozích výsleších se nijak netajil tím, že důchodkyně skutečně okrádal. „Měl jsem dluhy, vrátil jsem se z vězení a nestíhal jsem splácet. Všechno se na mě valilo. Jestli mi těch babiček nebylo líto? Když jsem to dělal, tak jsem takto neuvažoval. Líto mi to není, žere mě to, už jsem s tím chtěl přestat,“ prohlásil Vaňo, kterého policisté chytli při návratu výjezdu na Jihlavsko, kde měl zaútočit hned dvakrát.

Při jedné z akcí dokonce Vaňo v jednom z domů usnul. „Vlezl jsem tam hned ráno, dveře byly otevřené, tak jsem se posadil na sedačku a chtěl jsem počkat, až se paní vzbudí. Jenže jsem tam usnul a ona mě tam ráno našla a vzbudila mě. Byla překvapená, ale ne v šoku, udělala mi kafe a pokecali jsme,“ zavzpomínal Vaňo na případ, kdy měl podle žalobce ukrást téměř devatenáct tisíc korun poté, co po probuzení sehrál roli elektrikáře.

Jednání soudce Michal Hoskovec odročil po přečtení výpovědi všech okradených seniorek, při dalším stání by si měl Vaňo vyslechnout verdikt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám