Hlavní obsah

Falešný asistent politiků stanul před soudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V úterý začal u Obvodního soudu pro Prahu 1 dlouho očekávaný proces s Lukášem Kohoutem - mladíkem, který dokázal rafinovaně předstírat, že se zná s politiky a objednal si státní letadlo na Srí Lanku. Loni zase vystupoval jako mluvčí Czech-Teku.

Článek

Již v roce 2003 začala policie stíhat 19letého kuchaře z Varnsdorfu, který se v médiích přiznal, že se vydával za mluvčího předsedy Valného shromáždění OSN Jana Kavana. Z titulu této funkce podle jeho slov cestoval do zahraničí za peníze Sněmovny.

Kohout, který podle vlastního tvrzení vystudoval obor kuchař-číšník, si začátkem prosince objednal za peníze poslaneckého klubu ČSSD let na Srí Lanku. Pro údajnou Kavanovu cestu si tehdy zamluvil soukromé tryskové letadlo za 2,5 miliónu korun a ochranku za 100 tisíc korun.

Kohout se čtyřmi známými dokonce objednaným letadlem odletěl, ale nedostal povolení k přeletu nad Indií, a tak letadlo přistálo na Kypru, odkud se vrátilo do Prahy.

Bezstarostný

Kohout se za své činy ani v nejmenším nestyděl a vše s úsměvem přiznal. Na otázku, zda si uvědomuje, že se dopustil závažné trestné činnosti, už dříve odpověděl: "Závažná nebyla. A škodu uhradím."

Soud má k dispozici listiny, v nichž se Kohout vydával za mluvčího Kavana při objednávce ochranky firmy Samcora během letu na Srí Lanku, účetní doklady zaslané leteckou společností Silesia Air sněmovnímu klubu ČSSD za tento let a další důkazy. 

Kohout se prý vydával i na další exotické cesty, které vydával za oficiální cesty funkcionáře parlamentu. Letecky navštívil například Jihoafrickou republiku, Maledivy, Thajsko, Tunisko, Peru, Kolumbii a další státy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám