Hlavní obsah

Falešný asistent politiků může dostat podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let žádá obžaloba pro Lukáše Kohouta, který měl vystupovat jako falešný asistent poslance ČSSD Jana Kavana a cestovat po světě na státní útraty.

Článek

Již v roce 2003 začala policie stíhat 19letého kuchaře z Varnsdorfu, který se v médiích přiznal, že se vydával za mluvčího předsedy Valného shromáždění OSN Jana Kavana. Z titulu této funkce podle jeho slov cestoval do zahraničí za peníze Sněmovny.

Kohout, který podle vlastního tvrzení vystudoval obor kuchař-číšník, si měl objednat za státní peníze let na Srí Lanku i do jiných exotických zemí jako Thajsko, JAR, Maledivy, Tunis, Peru či Kolumbie. Pro údajnou Kavanovu cestu si tehdy zamluvil soukromé tryskové letadlo za 2,5 miliónu korun a ochranku za 100 tisíc korun.

Kohout se čtyřmi známými dokonce objednaným letadlem odletěl, ale nedostal povolení k přeletu nad Indií, a tak letadlo přistálo na Kypru, odkud se vrátilo do Prahy. Na otázku, zda si uvědomuje, že se dopustil závažné trestné činnosti, odpověděl: "Závažná nebyla. A škodu uhradím."

Jan Kavan, který měl v kauze svědčit, se k soudu ve čtvrtek vůbec nedostavil a neposlal ani advokáta. Zřejmě bude muset zaplatit pokutu 30 000 korun. "Předvolání Kavan převzal 7. července a měl dost času, aby si své záležitosti zařídil nebo se soudu omluvil," řekla předsedkyně senátu Dana Šindelářová. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Falešný asistent politiků stanul před soudem

V úterý začal u Obvodního soudu pro Prahu 1 dlouho očekávaný proces s Lukášem Kohoutem - mladíkem, který dokázal rafinovaně předstírat, že se zná s politiky...

Výběr článků

Načítám