Hlavní obsah

Falešní majitelé pozemků prodávali nemovitosti díky změně identity

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Případ, nad kterým zůstává rozum stát, vyšetřují moravskoslezští kriminalisté. Devět mužů si v minulých dnech vyslechlo obvinění z toho, že prodávali nemovitosti, i když nebyli jejich vlastníky. Použili k tomu padělané občanské průkazy, změnu vizáže i znalosti práce v realitní branži. Od deseti zájemců o koupi pozemků vylákali přes šest a půl miliónu korun a další tři milióny se vylákat neúspěšně pokusili.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policie případ prověřovala od loňského léta, kdy se na ni obrátili první poškození, kterým někdo bez jejich vědomí prodal jejich majetek. Kriminalisté zjistili, že devět mužů si postupně vyhledalo pozemky na různých lukrativních místech v celé republice.

Pachatelé si nejprve zjistili informace o jejich vlastnících, potom padělali jejich občanské průkazy, a dokonce změnili vizáž, aby zabránili svému pozdějšímu odhalení. Nechali si například narůst vousy a obarvit vlasy.

Foto: Policie ČR

Věci zajištěné pachatelům

„Jeden z pachatelů, který se pohyboval mezi osobami investujícími do nemovitostí a znal bonitu těchto lidí, vytipoval kupující či poskytovatele úvěru. Tyto osoby byly kontaktovány s neodolatelnou nabídkou,“ popsala princip podvodu policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Za prodávajícího vždy vystupoval jeden z pachatelů, který měl zfalšovaný občanský průkaz a vydával se za skutečného vlastníka nemovitosti. „Poté byla uzavřena kupní nebo úvěrová smlouva a peníze se skupině pachatelů objevily na bankovním účtu, popřípadě byly vyplaceny hotově. Pachatelé si nezákonně získané finance rozdělili a užili podle svých potřeb – na nákup vozidel, pozemků či dovolené v zahraničí,“ dodala mluvčí.

Všech devět mužů, kteří se na podvodech podíleli, bylo obviněno z několika trestných činů. Tři z nich skončili ve vazbě. Všem hrozí až deset let vězení.

„Kriminalisté zajistili v rámci trestního řízení nemovitosti a část finančních prostředků, které byly vráceny části poškozených,“ doplnila mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám