Hlavní obsah

Exstarosta nechal zfalšovat povolení ke stavbě, aby získal dotaci

Právo, Patrik Biskup
Starý Plzenec

Kvůli švindlu s úředním papírem hrozí bývalému starostovi Starého Plzence Pavlu Kondrovi a někdejší vedoucí stavebního úřadu Vlastě Dvořákové až deset let vězení. Policie je obvinila z toho, že v roce 2003 zfalšovali stavební povolení na vybudování infrastruktury ve městě, aby získali několikamiliónovou státní dotaci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ženu stíháme za zneužívání pravomoci veřejného činitele a muže pak z návodu k tomuto trestnému činu,“ potvrdil Právu šéf Okresního státního zastupitelství Zdeněk Slepička. Ten by chtěl do měsíce podat obžalobu.

Podle informací Práva se obvinění točí kolem výstavby komunikace v obytné zóně v Máchově ulici. Povolení na její vybudování původně vydal stavební úřad soukromé firmě.

Když už byla silnice téměř hotová, starosta přišel s tím, že by na tuto investici mohl dostat dotaci. Podmínkou ale bylo, že stavební povolení bude vedeno na město. „Šel proto za tehdejší vedoucí stavebního úřadu, která následně vyhotovila další stavební povolení se stejným dnem se stejnou právní mocí jako to původní. Změnila jen hlavičku, takže místo firmy bylo stavebníkem město. Na základě tohoto falešného dokumentu vyplatilo ministerstvo pro místní rozvoj městu skoro dva a čtvrt miliónu korun,“ uvedl zdroj obeznámený s případem.

Podle něho se Dvořáková hájí tím, že na ni starosta naléhal a že kdyby neposlechla, přišla by o místo.

Jedna stavba, dva stavebníci

Celé to prasklo poté, co město firmě za provedené práce na této komunikaci nezaplatilo. Firma se začala o dluh soudit a přitom vyšlo najevo, že na tuto akci existují dvě stejná povolení ale s různým stavebníkem. Proto se do případu vložila policie.

„Od města to byla nehorázná drzost. Nechali nás komunikaci skoro dodělat, pak nám ji nezaplatili a ještě shrábli dotaci,“ řekl jednatel poškozené společnosti Svatopluk Heidenreich.

Firma uspěla ve sporu s městem i u soudu. „V prvním kole nám přiznal 1,3 miliónu korun. To ale ještě není konečná částka. Celkem nám město dluží bezmála tři milióny,“ dodal Heidenreich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám