Hlavní obsah

Exstarosta Kvapil byl propuštěn po odpykání třetiny trestu za korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Z věznice ve Znojmě byl minulý čtvrtek propuštěn po odpykání třetiny ze čtyřletého trestu bývalý starosta Brna-Žabovřesk Aleš Kvapil (dříve ODS). Odsouzen byl za korupci. Uvedl to soudce Jaromír Kapinus, který se případem zabýval. Podle rozsudku požadoval Kvapil se svým známým, bývalým tajemníkem radnice Brno-střed Radovanem Novotným, úplatek za to, že umožní výstavbu areálu Sonocentrum.

Foto: Petr Marek, Právo

Aleš Kvapil (vlevo) a Radovan Novotný (vpravo) u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Novotný si odpykává trest ve věznici Břeclavi. Také on usiluje o propuštění. Břeclavský  okresní soud se Novotného žádostí bude zabývat 12. února.

Znojemský soudce Kapinus uvedl, že novela trestního zákona umožňuje od ledna odsouzeným, aby po odpykání třetiny trestu požádali o zkrácení trestu a podmíněné propuštění z věznice. Dříve bylo možné žádat o propuštění po polovině trestu.

Kvapil s Novotným dostali za požadování úplatku po čtyřech letech vězení. Bývalý starosta dostal pokutu milión a extajemník půl miliónu korun. "Nemám problém ho potkat a podívat se mu do očí," řekl České televizi po propuštění exstarosty podnikatel Jiří Štopl, který byl hlavním svědkem obžaloby. Kvapil se k propuštění nevyjádřil.

Kvapil s Novotným (oba dříve ODS) žádali v roce 2010 nejprve čtyři milióny korun, pak dva a nakonec milión korun za to, že Kvapil pomůže získat podnikateli Štoplovi povolení pro stavbu obchodně-administrativní budovy Sonocentrum v Žabovřeskách.

Novotný byl podle obžaloby pověřen domlouváním termínů schůzek. Nakonec jej s miliónem korun od Štopla, zabaleným v igelitové tašce, zadržela policie. Podle Novotného to byla řádně vyplacená provize, kterou mu Štoplova firma poskytla za poradenství. Kvapil i Novotný vinu popřeli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám